Oasis: Een Duurzaam Hotel dat Natuur en Architectuur Combineert

Een Nieuwe Landschap in de Moderne Architectuur

Met de voortdurende ontwikkeling van steden krimpt het natuurlijke landschap onvermijdelijk en raken mensen steeds verder verwijderd van de natuur. Bovendien worden veel oude gebouwen, vooral in grote steden, achtergelaten en onbenut. Het creëren van natuurlijke gebouwen die samengaan met de natuur en planten is een nieuwe trend in de hedendaagse architectuur. Het hergebruiken van oude gebouwen door gebruik te maken van milieuvriendelijke bouwmaterialen, zacht omgevingslicht en groene planten, resulteert in een hotel dat als een oase fungeert in de stad.

Om een verlaten ziekenhuisgebouw nieuw leven in te blazen, hebben Liyang Chen en Zhengyan Jiang het concept van een duurzaam recreatiehotel bedacht. Het oorspronkelijke uiterlijk van het oude gebouw is grotendeels behouden gebleven, waardoor het zonlicht en de natuurlijke bries maximaal kunnen doordringen in het gebouw. De ruimte is gedecoreerd en geïntegreerd in de omgeving met materialen die zo min mogelijk belastend zijn. In de hotellobby groeien klimplanten en groen om de pilaren, terwijl levendige planten de gastenkamers en het dakterras sieren. Het hele gebouw wordt gevuld met natuurlijk zonlicht en groene ruimtes, als een oase in een betonnen stad.

Het concept van "natuurlijke architectuur" vormt de basis van het ontwerp. Het oorspronkelijke uiterlijk van veel oude gebouwen is behouden gebleven, waarbij de ruimte is gedecoreerd en geïntegreerd in de omgeving met materialen die zo min mogelijk belastend zijn. Planten en licht zijn twee belangrijke elementen van natuurlijke architectuur. Afgedankte stalen staven worden gebruikt als takken van de ijzeren boom in de hal. Drijfhout en dood hout worden hergebruikt als meubels. Afgedankte garnalen- en krabbenkooien worden omgevormd tot lampen.

Het Oasis hotel biedt verschillende faciliteiten, waaronder een fitnessruimte, een indoor klimwand, een flora klaslokaal, een kunstgalerie, een buitenzwembad, een openlucht koffiebar, een restaurant op het dak en een rooftop bar. Met 25 villa kamers is er voldoende ruimte voor gasten om te ontspannen en te genieten van de natuurlijke omgeving.

In elke hoek van het hotel voel je niet alleen het gebouw, maar ook de ongekende warmte en vitaliteit die de planten met zich meebrengen. Bij het betreden van het hotel ervaar je direct een ontspannen vakantiegevoel. Elk detail is zorgvuldig ontworpen om mensen te laten genieten en de tijd te doen vergeten.

Het Oasis hotel is gelegen in Tainan, Taiwan en het project begon in juli 2022 en werd voltooid in april 2023. Het hotel maakte zijn debuut in mei 2023 in het NanGang World Trade Center in Taipei.

Dit ontwerp is bekroond met de Bronzen A' Design Award in de categorie Interior Space, Retail and Exhibition Design in 2023. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit en inventiviteit en een unieke ervaring bieden. Het Oasis hotel combineert kunst, wetenschap, design en technologie op een indrukwekkende manier en draagt bij aan een verbetering van de levenskwaliteit, waardoor de wereld een betere plek wordt.

Het Oasis hotel is een inspirerend voorbeeld van hoe architectuur en natuur kunnen samenkomen om een harmonieuze en duurzame omgeving te creëren. Met behoud van de oorspronkelijke structuur van het gebouw en het gebruik van natuurlijke elementen, biedt het hotel een unieke ervaring voor gasten die willen ontsnappen aan de drukte van de stad en willen genieten van een oase van rust en groen.

Beeldcredits: Liyang Chen


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: ChungSheng Chen
Afbeeldingscredits: Image #1~#5: Liyang Chen
Projectteamleden: LiYang Chen ZhengYan Jiang Instructor:ChunMin Tsai Instructor:ChungSheng Chen Tainan University of Technology/Interior Design Dept
Projectnaam: Oasis
Projectklant: ChungSheng Chen


Oasis IMG #2
Oasis IMG #3
Oasis IMG #4
Oasis IMG #5
Oasis IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp