Shopare: Een Architectonisch Meesterwerk Geïnspireerd door de Natuur

Yaser en Yasin Rashid Shomali creëren een uniek residentieel ontwerp dat naadloos opgaat in het omringende boslandschap

Shopare, een architectonisch ontwerp van Yaser en Yasin Rashid Shomali, is een uniek residentieel project dat de schoonheid van de natuurlijke omgeving omarmt en integreert in zijn ontwerp. Het project is een prachtig voorbeeld van hoe architectuur en natuur kunnen samensmelten tot een harmonieus geheel.

De inspiratie voor Shopare kwam van de prachtige locatie zelf, met zijn kleuren, texturen en het veld omringd door bos. Het was duidelijk dat het huis optimaal gebruik moest maken van de locatie door de uitzichten vanuit alle belangrijke ruimtes op het bos en het veld te richten. Een andere belangrijke ontwerpcriterium was de integratie van alle kamers op één niveau, wat een belangrijke uitdaging bleek te zijn.

Shopare, wat vleermuis betekent in de lokale taal (Gilaki), onderscheidt zich door het gebruik van typografie als onderdeel van het architectonische ontwerp, wat een gevoel van zweven toevoegt. De architecten hebben de noordkant van het huis grotendeels gesloten vanwege de regen, maar door ruimte te openen aan de andere kanten, wilden ze Shopare zo ontwerpen dat mensen het gevoel hebben dat ze midden in het bos wonen.

De gebruikte materialen moesten duurzaam zijn en minimaal onderhoud vereisen. De keuze voor voorgefabriceerd staal als het belangrijkste bekledingsmateriaal voor muren en daken werd al snel duidelijk vanwege de eigenschappen en esthetiek. De keuze voor de grijze en antracietkleurige panelen weerspiegelt de vele tinten grijs van de omgeving.

Diagonaal gesneden vloer-tot-plafond glas en grote ramen brengen de prachtige natuur rondom, warmte en helderheid naar het huis. Gestort beton was een natuurlijke keuze voor het lagere niveau, dat de technische ruimtes huisvest en de ingang bevat. Het verbindt het huis vanuit twee hoeken als een brug met de grond, waardoor de horizontaliteit van de basis wordt gedefinieerd terwijl de primaire ruimtes worden opgetild die worden bekroond met een platte daklijn.

Het hoofdgedeelte van het huis bestaat uit het sociale gebied, dat een woonkamer, keuken en zithoek omvat, en streeft naar het creëren van een omgeving van verbinding tussen het interieur en exterieur door de ruimtelijkheid van de ruimte en de vloer-tot-plafond ramen, waardoor het exterieur landschap kan worden ingelijst en het interieur met licht kan vullen. In deze zelfde ruimte werden houten balken gebruikt die, in het ritme van herhaling, een interessanter perspectief creëren, met het verdwijnpunt naar de woonkamer van het huis.

Dit minimalistische architectuurconceptontwerp, geïnspireerd door de vleermuis (Shopare betekent vleermuis in de lokale taal van Gilan), biedt een prachtig duurzaam exterieur van metalen materialen. Gelegen op een heuvel, heeft het een strakke lange doosvorm die het uitzicht maximaliseert en een centrale glazen plak voor een onbelemmerde verbinding tussen binnen en buiten. De unieke parkeerplaats onder een brug biedt extra ruimte, terwijl natuurlijke materialen zoals hout en steen een warme, elegante sfeer binnen creëren.

Shopare is een prachtig voorbeeld van innovatief en doordacht ontwerp, waarbij de natuurlijke omgeving wordt gevierd en geïntegreerd in het architectonische concept. Het project is een bewijs van de creativiteit en het vakmanschap van Yaser en Yasin Rashid Shomali, en is terecht bekroond met de Gouden A' Design Award in 2023 voor architectuur, bouw en structuurontwerp.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Yaser and Yasin Rashid Shomali
Afbeeldingscredits: Yaser Rashid Shomali and Yasin Rashid Shomali, 2023.
Projectteamleden: Designer: Yaser Rashid Shomali, Architect: Yasin Rashid Shomal
Projectnaam: Shopare
Projectklant: Yaser and Yasin Rashid Shomali


Shopare IMG #2
Shopare IMG #3
Shopare IMG #4
Shopare IMG #5
Shopare IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp