Whirlpool: Een Innovatieve Wielenhub die Remschijven Koelt

Een Uniek Ontwerp van het Changshu Institute of Technology

Inleiding:

Het Changshu Institute of Technology heeft een revolutionaire wielenhub ontworpen genaamd Whirlpool. Dit ontwerp is geïnspireerd op de propellers van een vliegtuig en heeft als unieke eigenschap het koelen van remschijven tijdens het remmen. Met Whirlpool kunnen autobezitters nu genieten van een langere levensduur van hun remschijven, terwijl ze tegelijkertijd kunnen genieten van een stijlvol en functioneel ontwerp.

De traditionele wielen hebben geen functie om de remschijven te koelen. Whirlpool heeft echter een uitstekende luchtgeleiding, waardoor de lucht rondom de wielen snel wordt verzameld en naar het midden van de schijf wordt verspreid. Dit zorgt voor een effectieve koeling van de remschijven en verlengt daarmee hun levensduur.

Whirlpool is gemaakt van een titaniumlegering en is vervaardigd met behulp van giet- en CNC-processen. Hierbij is zowel rekening gehouden met de functionaliteit als de esthetiek van het product. Met een afmeting van 432 mm breed, 203 mm diep en 432 mm hoog, past Whirlpool perfect bij verschillende autotypes en -modellen.

Deze innovatieve wielenhub werkt door middel van de propellerachtige structuur van de spaken. Bij hoge snelheden trekt de hub lucht aan, waardoor de hoge temperaturen die ontstaan tijdens het remmen worden gekoeld. Dit zorgt voor een efficiëntere en veiligere remervaring voor autobestuurders.

Het ontwerpproces van Whirlpool begon in oktober 2022 in Changshu en werd in december 2022 afgerond. Tijdens het project heeft het ontwerpteam uitgebreid onderzoek gedaan naar de tekortkomingen van bestaande producten. Dit onderzoek omvatte literatuurstudie en virtuele evaluaties van 3D-modellen met behulp van Alias-software.

Het ontwerpteam heeft verschillende uitdagingen overwonnen, met name op het gebied van vloeistofmechanica. Het vinden van de ideale vorm voor de wielen was cruciaal om de luchtstroom en de koeling van de remschijven te optimaliseren. Na talloze tests slaagde het team erin om een wielvorm te creëren die aan alle eisen voldeed.

Whirlpool heeft niet alleen een functioneel doel, maar is ook een esthetisch hoogstandje. Het ontwerp is geïnspireerd op de elegantie en efficiëntie van vliegtuigpropellers, waardoor het een unieke uitstraling heeft die de aandacht trekt.

Whirlpool heeft al erkenning gekregen voor zijn innovatieve ontwerp. Het ontving de Bronze A' Design Award in de categorie Vehicle Parts, Auto Accessories and Care Products Design in 2023. Deze prijs erkent ontwerpen die uitblinken in creativiteit en inventiviteit, en bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven.

Met Whirlpool kunnen autobezitters nu genieten van een veiligere en duurzamere rijervaring. Dit ontwerp is een perfecte combinatie van functionaliteit, esthetiek en innovatie, en belooft een revolutie teweeg te brengen in de wereld van autotechnologie.

Afbeelding: Creator Liao Guoxin, Wheel, 2022.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: WEIWEI ZHANG
Afbeeldingscredits: Image #1: Creator Liao Guoxin, Wheel, 2022.
Projectteamleden: WEIWEI ZHANG
Projectnaam: Whirlpool
Projectklant: WEIWEI ZHANG


Whirlpool IMG #2
Whirlpool IMG #3
Whirlpool IMG #4
Whirlpool IMG #5
Whirlpool IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp