Wheel X: De Toekomst van het Stuurwiel

Een Multifunctioneel Stuurwiel Ontworpen door Zijie Liu

Inleiding:

Het stuurwiel is een essentieel onderdeel van de rijervaring, maar wat als het meer zou kunnen zijn dan alleen een stuur? Zijie Liu, een getalenteerde ontwerper, heeft het revolutionaire Wheel X ontworpen, een stuurwiel dat zich aanpast aan verschillende rijscenario's en rijmotieven. Met zijn unieke eigenschappen en futuristische ontwerp belooft Wheel X een nieuwe dimensie toe te voegen aan het autorijden.

De inspiratie voor het ontwerp van Wheel X kwam voort uit het besef dat verschillende rijscenario's verschillende emotionele verwachtingen met zich meebrengen. Of je nu naar je werk gaat of op vakantie bent, de ene keer racend tegen de tijd en de andere keer genietend van het landschap. Als je stuurwiel kan veranderen op basis van je gemoedstoestand op dat moment, zou je comfortabeler kunnen rijden.

Wat Wheel X onderscheidt van andere stuurwielen is de mogelijkheid om automatisch uit te schuiven en de greep te roteren, waardoor drie verschillende modi mogelijk zijn: autonoom rijden, natuurlijk rijden en sportief rijden. De binnenkant van de greep transformeert in een reliëfstructuur tijdens het rijden, terwijl de buitenkant dynamische verlichting heeft. Dit zorgt voor een unieke en meeslepende rijervaring.

Het realisatietechnologie achter Wheel X is even indrukwekkend als het ontwerp zelf. Het skelet is gemaakt van een zinklegering die wordt geproduceerd door matrijsgieten. De behuizing bestaat uit PU en TPEE, geproduceerd in een schuimmachine. De greep is gemaakt van silica en geweven stof, wat zorgt voor een comfortabele en duurzame grip.

Wheel X kan worden bediend in twee verschillende modi: "Natuurlijk" en "Sport". In de "Natuurlijk" modus heeft Wheel X een ronde en gladde vorm. Wanneer de gebruiker op de knop drukt, verandert Wheel X naar de "Sport" modus en roteert automatisch de greep, waardoor de vorm verandert van een "O" naar een "W". Op dit moment lijkt de greep van het stuurwiel op die van een raceauto, met een verhoogde ruwheid en een verlichtingseffect dat de gemoedstoestand van de gebruiker weerspiegelt.

Het Wheel X-project begon in september 2021 en werd voltooid in november 2021 aan de China Academy of Art in de provincie Zhejiang, China. Het ontwerp is gebaseerd op uitgebreid onderzoek naar de interactieve ervaring van autorijden. Door gebruik te maken van methoden zoals SWOT-analyse en het double diamond design proces, is de mens-computer interactie van het product verbeterd om te voldoen aan de emotionele behoeften van de gebruiker tijdens het rijden.

Wheel X heeft ook erkenning gekregen voor zijn uitmuntendheid en innovatie. Het ontwerp werd bekroond met de Silver A' Design Award in de categorie Voertuigonderdelen, Auto-accessoires en Verzorgingsproducten in 2022. Deze prestigieuze prijs beloont ontwerpen die uitblinken in technische kenmerken en artistiek vakmanschap, en die positieve gevoelens, verbazing en verwondering opwekken.

Met zijn unieke eigenschappen, futuristisch ontwerp en focus op de interactieve rijervaring, belooft Wheel X een revolutie teweeg te brengen in de wereld van het autorijden. Het is een voorbeeld van innovatie en creativiteit op het gebied van autodesign en laat zien hoe technologie en design kunnen samenkomen om de rijervaring te verbeteren.

Tags: Wheel X, Toekomstig stuurwielontwerp, Interieurontwerp, Autodesign, Conceptueel ontwerp, Interactief ontwerp

Belangrijk: De bovenstaande tekst is vertaald uit het Engels en vervolgens bewerkt en herschreven volgens de redactionele richtlijnen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Zijie Liu
Afbeeldingscredits: Zijie Liu
Projectteamleden: Zijie Liu
Projectnaam: Wheel X
Projectklant: Zijie Liu


Wheel X IMG #2
Wheel X IMG #3
Wheel X IMG #4
Wheel X IMG #5
Wheel X IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp