Gambit: Een Unieke Schaaktafel Geïnspireerd door de Industriële Revolutie

Ontwerper Fabrizio Constanza Brengt Kunst, Oorlog en Schaakspel Samen in een Subliem Meubelstuk

Gambit, een unieke schaaktafel ontworpen door Fabrizio Constanza, haalt inspiratie uit de industriële revolutie en combineert kunst, oorlog en schaakspel in een subliem meubelstuk. De tafel, die een Iron A' Furniture Design Award in 2023 won, is een perfecte mix van vorm en functie.

De inspiratie voor Gambit komt van industriële machines uit de late 18e en vroege 19e eeuw, tijdens de industriële revolutie. De mechanismen van deze machines waren blootgesteld voor eenvoudige visuele inspectie en onderhoud. Gambit bootst de complexe mechanische systemen na die te vinden zijn in vroege stoommachinetechnologie. Het ontwerp legt alle machinaal vervaardigde componenten, bevestigingen en functionaliteiten bloot. De esthetiek combineert op elegante wijze de kunst van oorlog en schaakspelen met het ruwe blootstellingssysteem om een sublieme ervaring voor de spelers te creëren.

Deze schaaktafel is een uniek stuk dat inspiratie haalt uit het late industriële revolutietijdperk. Het heeft een asymmetrisch ontwerp dat bestaat uit aluminium elementen die twee ovale glazen bladen ondersteunen. Het bovenste glas dient als speeloppervlak voor schaken, terwijl het onderste drankjes of andere items kan bevatten. De tafel heeft een glanzend en ingewikkeld uiterlijk, met een complexe basis bestaande uit twee verticale assen verbonden door horizontale uitbreidingen.

De productie van de tafelbladen gebeurt op 12mm sjablonglas. De basis wordt vervaardigd in aluminium op een draaibank en freesmachines door een meester-ambachtsman. De tafel combineert vorm en functie op een verfijnde en stijlvolle manier, waardoor het een uniek meubelstuk is.

Gambit is een op maat gemaakte schaaktafel die zorgvuldig is ontworpen om aan specifieke eisen te voldoen. Het doel was om een tafel te creëren die niet alleen voldoende ruimte bood voor het spelbord, maar ook een extra oppervlak had voor het plaatsen van drankjes en mobiele apparaten. Geïnspireerd door de fabricagetechnologieën van de industriële revolutie, bevat het uiteindelijke ontwerp meerdere machinaal vervaardigde aluminium onderdelen die samenkomen om dit unieke stuk te creëren.

Deze ontwerpoplossing werd bekroond met de Iron A' Furniture Design Award in 2023. De Iron A' Design Award wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Ze worden gerespecteerd voor het integreren van de beste industriële praktijken en competente technische kenmerken, ze zorgen voor voldoening en positieve gevoelens en dragen bij aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Fabrizio Constanza
Afbeeldingscredits: Fabrizio Constanza
Projectteamleden: Fabrizio Constanza
Projectnaam: Gambit
Projectklant: Fabrizio Constanza


Gambit IMG #2
Gambit IMG #3
Gambit IMG #4
Gambit IMG #5
Gambit IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp