Future Deja Vu: Een Unieke Woonervaring voor Mens en Kat

Shih Chieh Kao creëert een harmonieuze leefomgeving voor een jong stel en hun vier katten

Future Deja Vu is een uniek residentieel ontwerp dat de behoeften van zowel mensen als katten in acht neemt. Het ontwerp is een reactie op de dynamiek van een gezin met meerdere katten en biedt een levendige, interessante dynamiek in de ruimte.

De ontwerper, Shih Chieh Kao, heeft twee afzonderlijke maar kruisende kosmische visies geïmplementeerd in deze eengezinswoning. Door het ontwerp te combineren met kijkgaten en deurpanelen, wordt een evenwicht bereikt tussen de functie van de zorg en observatie van de eigenaren en het respect voor de privacy van de katten. De katten genieten ook van hun exclusieve doorgangen die tussen de openbare en privéruimtes in het huis lopen.

De openbare ruimte hanteert een open indeling, maar houdt ook rekening met de activiteiten en gewoonten van de vier katten. Door de integratie van het tv-meubel en de gangopslag worden exclusieve verkeersstromen en privéruimtes voor de katten gecreëerd. Dit creëert een levenskruispunt dat zowel gescheiden als verbonden is. De zachte en zachte rondingen strekken zich uit tussen verschillende objecten, waardoor een natuurlijke begeleiding ontstaat voor de stroom van bewegingen bij de ingang.

Met behulp van pure kleurtinten zoals lichtgrijs en wit, gecombineerd met een zoet roze, creëert het ontwerp een levendige visuele indruk. De stromende bogen lopen tussen de kasten, mengen zich als vloeistoffen in het dagelijks leven van de bewoners. In de heldere en open huiselijke ruimte ondersteunen driedimensionale tunnels en een kattenhuis de behoeften van de katten om te traverseren, te lopen, te zitten en te spelen.

De grootste uitdaging van het ontwerp was om de kloof te overbruggen en privacy en onafhankelijkheid te integreren met een open mindset. De levensstijlen van de huisdieren moesten worden opgenomen in het ruimtelijk ontwerp, terwijl er ook een passende opslagverdeling moest worden bereikt. Bovendien worden verschillende gebruiksscenario's of situaties aangepakt met de grootte van de openingen, verborgen hoeken en flexibele panelen.

Dit unieke ontwerp heeft de prestigieuze A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award in 2023 gewonnen. De prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid authentiseren. Ze worden gewaardeerd voor het opnemen van de beste praktijken in kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, vertonen sterke technische en creatieve vaardigheden en dragen bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: KAO SHIH CHIEH
Afbeeldingscredits: KAO SHIH CHIEH
Projectteamleden: KAO SHIH CHIEH
Projectnaam: Cat House
Projectklant: KAO SHIH CHIEH


Cat House IMG #2
Cat House IMG #3
Cat House IMG #4
Cat House IMG #5
Cat House IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp