Wabi Sabi: Een Meesterwerk van Minimalistische Woningarchitectuur

Miles Tseng creëert een woonervaring die de Japanse esthetiek van wabi-sabi belichaamt

Geïnspireerd door de Japanse esthetiek van wabi-sabi, brengt Miles Tseng een woning tot leven die terugkeert naar zijn oorspronkelijke eenvoud en puurheid. Het interieur is een spel van licht en schaduw, waarbij ruwheid en verfijning elkaar afwisselen om een onopvallende schoonheid te creëren.

Miles Tseng heeft een residentiële woning ontworpen die de Japanse esthetiek van wabi-sabi belichaamt. De woning, die de naam Wabi Sabi draagt, is geïnspireerd op de eenvoud en puurheid die kenmerkend zijn voor deze esthetiek. Het interieur is een samenspel van ruwe texturen en pure kleurenschema's, met de hand aangebracht op de muren om een eenvoudige, ingetogen sfeer te creëren. Het resultaat is een woning die een gevoel van onopvallende schoonheid uitstraalt.

De unieke eigenschappen van het ontwerp liggen in de horizontale indeling, waarbij de vloer licht verhoogd is om de woonkamer en eetkamer af te bakenen. Zonder vaste muren die het zicht belemmeren, verwelkomt de woning overvloedig natuurlijk licht. Dit lichtspel voegt een rustige en afgezonderde dimensie toe aan de woning die de wabi-sabi esthetiek omarmt. De contrasten van licht en donker, hard en zacht, koud en warm, geven de woning een unieke en levendige uitstraling.

De woning is gerealiseerd met behulp van opslagsysteemkasten, artistieke lakafwerkingen, grote tegels, geluidsdichte en luchtdichte ramen, speciaal glas, ijzeren onderdelen, super slijtvaste vloeren, op maat gemaakte meubels en geïmporteerde keukenapparatuur. De ruimte van 100 vierkante meter omvat een entree, een woonkamer, een eetkamer, een keuken, twee slaapkamers en twee badkamers.

De woning is ontworpen om een rustgevende atmosfeer te creëren. Bij het openen van de hoofddeur wordt men onmiddellijk ondergedompeld in een ingetogen sfeer die stressvolle gedachten kan ontspannen. De slaapkamer zet de stabiele toon van de gemeenschappelijke ruimte voort, met een slanke tafel in het midden van de geschilderde bedwand, die niet alleen dient als opbergplatform, maar ook het onderdrukkende gevoel van het grote lichaam verzacht. De reflecterende zwarte spiegel naast de bedwand verhoogt de visuele diepte.

Het project werd afgerond in januari 2023 in Taichung City, Taiwan. Tseng heeft de woning ontworpen met aandacht voor energiebesparing, comfort en milieuvriendelijkheid. Door vochtbestendige en luchtzuiverende verven te gebruiken, kon het gebruik van elektrische apparatuur worden verminderd, waardoor een woonruimte ontstond die energiezuinig, aangenaam en milieuvriendelijk is.

Wabi Sabi is bekroond met de Bronzen A' Design Award in 2023, een prestigieuze onderscheiding die wordt toegekend aan uitmuntende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid aantonen. De prijs wordt hoog gewaardeerd voor het incorporeren van best practices in kunst, wetenschap, design en technologie, en draagt bij aan verbeteringen van de levenskwaliteit, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Miles Tseng
Afbeeldingscredits: FORLIFE DESIGN
Projectteamleden: Miles Tseng
Projectnaam: Wabi Sabi
Projectklant: Miles Tseng


Wabi Sabi IMG #2
Wabi Sabi IMG #3
Wabi Sabi IMG #4
Wabi Sabi IMG #5
Wabi Sabi IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp