Zen Bouwwerk: Een Oase van Rust

Giuliano Marchiorato's Meesterwerk in Curitiba

Het Zen Bouwwerk is een toonbeeld van serene architectuur en design, geïnspireerd door de natuur en oosterse filosofieën. Dit interieurontwerpproject, gelegen aan de rand van het beroemdste park van Curitiba, Brazilië, belichaamt een unieke fusie van Braziliaanse, Japanse en Scandinavische invloeden.

Giuliano Marchiorato heeft met het Zen Bouwwerk een ruimte gecreëerd die meer is dan alleen een interieurontwerp; het is een ervaring die de zintuigen prikkelt en de geest tot rust brengt. De gebruikte materialen, zoals travertijnmarmer, Tauari-hout en ruw bewerkte steen, zijn zorgvuldig gekozen om een atmosfeer van kalmte en betrokkenheid te creëren. Kunst, natuur en architectuur komen samen in een symfonie van stilte, intimiteit en asymmetrie, waardoor een toevluchtsoord ontstaat waar lichaam, geest en ziel opnieuw hun volheid vinden.

De unieke eigenschappen van het Zen Bouwwerk zijn duidelijk zichtbaar in de meer dan 1000 vierkante meter aan gemeenschappelijke ruimtes. De invloed van de natuurlijke schoonheid van de omgeving is overal aanwezig. Natuurlijke materialen, lokale ontwerpelementen en natuurlijk licht vormen de belangrijkste ontwerpgestes. De organische en minimalistische esthetiek wordt versterkt door het natuurlijke licht dat door de weefsels van het Tauari-houten muxarabi stroomt en rust vindt in de ruimte van lichte tinten en pure materialen.

De technologie achter de realisatie van het Zen Bouwwerk is even indrukwekkend als het ontwerp zelf. De Grigio marmeren bekledingen en het gesneden Corian-werkblad gaan hand in hand met wereldwijd geprezen Braziliaanse meubelstukken, wat een inspiratiebron is om te vieren. De interieurproject beslaat een oppervlakte van 1050m2, verdeeld over verschillende ruimtes zoals de hoofdingang, hal, gym, kinderplaats, spa, zwembad, loungebar en lounge.

De interactie met het Zen Bouwwerk is zorgvuldig overwogen. De overgang van buiten naar binnen is vloeiend ontworpen, met het comfort van thuis als inspiratiebron en met als doel dat de bezoeker zich er onmiddellijk thuis voelt. Het project, gestart in april 2023 en voltooid in januari 2024, is een natuurlijke oase in het hart van een bruisende stad.

De onderliggende onderzoeksinspanningen voor het Zen Bouwwerk omvatten een diepe onderdompeling in de Japanse en Scandinavische cultuur, om deze concepten te begrijpen en te vertalen naar het dagelijkse Braziliaanse leven. De uitdaging om een interieurontwerpproject te creëren dat een natuurlijke oase vormt in het hart van een drukke stad, is met succes overwonnen.

De erkenning van het Zen Bouwwerk blijft niet onopgemerkt; het ontwerp werd bekroond met Zilver in de A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award in 2024. Deze prijs wordt toegekend aan topontwerpen die blijk geven van creativiteit, professionaliteit en opmerkelijke innovatie, en die een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid en positieve emoties uitstralen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Giuliano Marchiorato
Afbeeldingscredits: Giuliano Marchiorato
Projectteamleden: Giuliano Marchiorato
Projectnaam: Zen Building
Projectklant: Bidese Incorporadora e Construtora


Zen Building IMG #2
Zen Building IMG #3
Zen Building IMG #4
Zen Building IMG #5
Zen Building IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp