Oksoo Basisschool: Een Bibliotheek als Speeltuin

Ontwerper Yoojin Jang herschept een traditionele schoolbibliotheek tot een creatieve en innovatieve leeromgeving

De Oksoo Basisschool in Seoul heeft een nieuwe bibliotheek die de grenzen tussen spelen en lezen vervaagt. Ontworpen door Yoojin Jang, is deze ruimte een levendig voorbeeld van hoe design kan bijdragen aan het stimuleren van creativiteit en innovatie in het onderwijs.

De inspiratie voor het ontwerp kwam uit de wens om een speeltuinachtige bibliotheekruimte te creëren waar kinderen zich vrij kunnen bewegen en op hun gemak kunnen lezen. De boekenkasten zijn op verschillende manieren geplaatst om veel boeken te kunnen bevatten, zoals dubbele rail boekenkasten en andere boekenkasten die passen bij de ooghoogte van de kinderen.

Wat de bibliotheek van Oksoo Basisschool uniek maakt, is dat het een onderdeel is van de openbare schoolrenovatieprojecten gesponsord door het Seoul Metropolitan Office of Education. Deze projecten zijn gericht op het herscheppen van oude conventionele faciliteiten tot creatieve en innovatieve onderwijsruimtes.

Bij de realisatie van het ontwerp speelden verlichting en plafond een belangrijke rol in het creëren van de sfeer. Het plafond is in hemelsblauw geschilderd, de verlichtingsproducten werden geselecteerd afhankelijk van de ruimte, en sommige van de bestaande LED-lampen werden hergebruikt. Bovendien zijn sommige vloeren verwarmd, zodat de kinderen hun schoenen kunnen uittrekken, kunnen gaan liggen en vrij kunnen lezen.

De bibliotheek van Oksoo Basisschool is bekroond met de Bronzen A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award in 2023. Deze prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid authentiseren. Ze worden gewaardeerd voor het opnemen van best practices in kunst, wetenschap, design en technologie, ze tonen sterke technische en creatieve vaardigheden en dragen bij aan verbeteringen in de kwaliteit van het leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.

De bibliotheek van Oksoo Basisschool is een inspirerend voorbeeld van hoe design kan bijdragen aan het creëren van een stimulerende en innovatieve leeromgeving. Het is een bewijs dat design een krachtig hulpmiddel kan zijn om het onderwijs te transformeren en een positieve impact te hebben op de leerervaring van kinderen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: yoojin jang
Afbeeldingscredits: Photo credit: YouSub Song
Projectteamleden: yoojin jang
Projectnaam: Oksoo Elementary
Projectklant: yoojin jang


Oksoo Elementary IMG #2
Oksoo Elementary IMG #3
Oksoo Elementary IMG #4
Oksoo Elementary IMG #5
Oksoo Elementary IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp