Equality: Een baanbrekend ontwerp voor een genderneutraal toilet

Ontwerpers Daisuke Nagatomo en Minnie Jan stellen nieuwe normen voor openbare toiletten

Geïnspireerd door de concepten van genderneutraliteit, hebben Daisuke Nagatomo en Minnie Jan een uniek openbaar toilet ontworpen in het Banqiao Station van New Taipei City. Dit project, genaamd 'Equality', is een belangrijke stap in de richting van een duurzamere stadsontwikkeling.

De kleur, indeling en verlichting van het toilet zijn allemaal geïnspireerd door het concept van genderneutraliteit. Als een van de meest gevoelige ruimtes en functies voor gendergelijkheid, dient het ontwerp als een sleutelelement om de traditionele genderbarrières te doorbreken. De unieke eigenschappen van dit ontwerp onderscheiden het van andere openbare toiletten. Het is gelegen in het Banqiao Station, de belangrijkste vervoershub van New Taipei City, en bedient een groot aantal forenzen.

Het interieur van het toilet is opgebouwd uit keramische tegels en dichte kunststof scheidingswanden. Elke toiletcabine is uitgerust met een luchtventilatiesysteem dat geuren afzuigt om een negatieve druk in de ruimte te creëren. Het totale oppervlak van het toilet is 80 vierkante meter, met een plafondhoogte van 2,7 meter.

Bij de ingang van het toilet is een signaalindicator geïnstalleerd die aangeeft welke toiletcabine beschikbaar is. Het display beschrijft ook het type toilet, zoals urinoir, westers of oosters, en toegankelijk voor mindervaliden. In het midden van het toiletcomplex bevindt zich een grote wastafel met een kindvriendelijke hoogte. Bovendien zorgt de geïntegreerde spiegelgroene muur voor gebruikerscomfort.

De realisatie van dit project was niet zonder uitdagingen. Om een genderneutraal toiletontwerp te bereiken, werd er onderzoek gedaan naar kleurkeuzes voor de ruimte, circulatie, bewegwijzering en verlichting. Deze elementen beïnvloeden de mentaliteit van de gebruikers en dragen aanzienlijk bij aan het creëren van een gastvrije sfeer. De groene muur bij de spiegel maakt gebruik van het grijze water dat door de wastafel wordt gegenereerd om watergebruik te innoveren en nog duurzamere toepassingen te realiseren.

Het project 'Equality' is een mijlpaal in de inspanningen van New Taipei City om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) van de Verenigde Naties te realiseren. Het is niet alleen gericht op gender, maar ook toegankelijk voor mensen die hulp nodig hebben. Deze inspanningen hebben niet onopgemerkt gebleven. Het ontwerp won de Iron A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award in 2022, een prijs die wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen.

Met 'Equality' hebben Daisuke Nagatomo en Minnie Jan een nieuwe standaard gezet voor openbare toiletten. Het is een voorbeeld van hoe ontwerp kan bijdragen aan sociale verandering en een stap in de richting van een meer inclusieve en duurzame wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Daisuke Nagatomo and Minnie Jan
Afbeeldingscredits: N/A
Projectteamleden: Daisuke Nagatomo Minnie Jan Zoe Li
Projectnaam: Equality
Projectklant: Daisuke Nagatomo and Minnie Jan


Equality IMG #2
Equality IMG #3
Equality IMG #4
Equality IMG #5
Equality IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp