Ontwerpnaam: The Attic

Ontwerper: Zi Ying Yang

Inleiding:

Het ontwerp van The Attic, gemaakt door Zi Ying Yang, is een uniek residentieel huis dat de natuurlijke elementen van groen, licht en hout combineert. Met een focus op transparantie en openheid, brengt dit ontwerp de buitenwereld naar binnen en creëert het een comfortabele en serene leefruimte voor het hele gezin.

De inspiratie voor dit ontwerp komt voort uit de wens van de eigenaar om het groen van de tuin naar binnen te halen en te genieten van het prachtige uitzicht op het landschap. Het gebruik van hout en natuurlijk daglicht versterkt de natuurlijke sfeer en zorgt voor een spel van licht en schaduw in de ruimte. Het kleurenspectrum van groen, licht, hout, puur wit en grijs zorgt voor een gelaagdheid en harmonie in het interieur.

Wat The Attic onderscheidt van andere ontwerpen is het gebruik van de zolder als ruimte. In Taiwan zijn er maar weinig zolderhuizen en de ontwerper heeft dit kenmerk benut om een gevoel van transparantie en ruimtelijkheid te creëren. Door elementen van ijzer, cement en hout toe te voegen, wordt een industriële sfeer opgeroepen, vergelijkbaar met een zolder in New York. De overvloed aan natuurlijk daglicht, witte muren en een neutraal kleurenpalet zorgen echter voor een balans tussen de ruwe en koude sfeer en creëren een frisse en eenvoudige leefomgeving.

Het ontwerp van The Attic is gerealiseerd met behulp van een structuur die gericht is op een harmonieuze leefomgeving. De nadruk ligt op een open en ruimtelijk interieur, waarbij de witte lege ruimte een belangrijke rol speelt. Dit biedt de eigenaar voldoende ruimte om naar eigen inzicht in te richten. Door het ontbreken van muren kan het licht vrij door de ruimte stromen en zorgen de licht- en schaduweffecten voor een levendig en helder woongebied. Bovendien sluit de keuze voor cementkleurige verf op de muren aan bij de voorliefde van de eigenaar voor keramische kunst en creëert het een ingetogen en stijlvolle sfeer.

De zolder van The Attic is ontworpen als een open ruimte met een hoogte van 6 meter. De volledig open plattegrond zorgt voor een transparant zicht op de woonkamer, eetkamer en keuken. Dit bevordert de interactie tussen gezinsleden en creëert een gezellige en uitnodigende sfeer. De openbare ruimte op de begane grond versterkt de band tussen de eigenaar en de familieleden.

Het ontwerpproces van The Attic begon in juli 2018 en werd voltooid in februari 2019 in Taipei, Taiwan. Tijdens het onderzoek voor dit ontwerp werd rekening gehouden met de traditionele rol van de televisie in de Taiwanese woonkamer. Om flexibiliteit te bieden, kan de televisie worden gedraaid, zodat deze zowel naar de woonkamer als naar de eetkamer en keuken kan worden gericht. Dit zorgt ervoor dat het hele gezin op elk moment samen kan genieten van televisie.

Een van de uitdagingen bij het ontwerpen van The Attic was het vinden van een balans tussen de ruige en koude sfeer van de zolder en het subtropische klimaat van Taiwan. Met veel regenachtige dagen per jaar, heeft de ontwerper de gang opnieuw ontworpen en voorzien van een schoenenkast en schilderijen. Hierdoor heeft de overgangsruimte niet alleen een praktische functie, maar ook een eigen levenssfeer. Door het gebruik van verschillende bouwmaterialen, zoals licht luxueus marmer in het ganggebied, gepolijste kwartsbaksteen in het eetgedeelte en lichtgekleurde houten vloeren in het woongedeelte, worden de functie en sfeer van elke ruimte gedefinieerd.

The Attic is een ontwerp dat de natuurlijke elementen van groen, licht en hout combineert met de voordelen van een zolder. Het creëert een ruimtelijk gevoel en een harmonieuze sfeer door het gebruik van industriële elementen en natuurlijk daglicht. Het ontwerp is niet alleen functioneel, maar ook esthetisch en biedt een frisse en eenvoudige leefomgeving voor het hele gezin.

Afbeeldingen met dank aan: Hey!Cheese

Dit ontwerp heeft de Silver A' Design Award gewonnen in de categorie Interior Space, Retail and Exhibition Design in 2020. Deze prestigieuze prijs erkent ontwerpen van topkwaliteit die uitblinken in expertise, innovatie en artistiek vakmanschap. The Attic wordt geprezen om zijn technische kenmerken en uitmuntendheid op het gebied van design, en wekt positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Yang Zi Ying
Afbeeldingscredits: Hey!Cheese
Projectteamleden: Yang Zi Ying
Projectnaam: The Attic
Projectklant: Yang Zi Ying


The Attic IMG #2
The Attic IMG #3
The Attic IMG #4
The Attic IMG #5
The Attic IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp