Hat on the Ridge: Een Uniek Architecturaal Meesterwerk

Ontworpen door Kiyotoshi Mori en Natsuko Kawamura

Hat on the Ridge, een unieke combinatie van residentie en galerij, ontworpen door Kiyotoshi Mori en Natsuko Kawamura, is een architecturaal meesterwerk dat een nieuwe definitie geeft aan het concept van wonen en kunst.

Het ontwerp van Hat on the Ridge is geïnspireerd op een pitwoning die naadloos opgaat in het berglandschap. Het idee ontstond door zachte sedimenten op het oppervlak te verwijderen volgens de vorm van de bouwvoetafdruk om de fundering direct op het bedrock te plaatsen. Hierdoor ontstaat een semi-ondergrondse ruimte die in de aarde is begraven. Deze ruimte werd vervolgens verticaal gediversifieerd door een extra verdieping boven de grond toe te voegen en het dak boven de aarde te laten zweven.

Wat Hat on the Ridge onderscheidt van andere ontwerpen, zijn de unieke eigenschappen. De aarden vloer verbindt met het bedrock en het vierkante dak opent naar het landschap. Het dak verlaagt zich naar de dakrand en verhoogt zich in het midden. Elk van de vier randen van het dak opent naar een ander uitzicht: de berg, de vallei, het dorp en de lucht. In reactie op deze rijke omgeving wordt elke rand opgeklapt om vier verschillende ruimtes met verschillende uitzichten te creëren.

De technologie die gebruikt werd om Hat on the Ridge te realiseren, is even uniek als het ontwerp zelf. De aarden vloer verbindt met het bedrock en het vierkante dak opent naar het landschap. Elk van de vier randen van het dak opent naar een ander uitzicht: de berg, de vallei, het dorp en de lucht. In reactie op deze rijke omgeving wordt elke rand opgeklapt om vier verschillende ruimtes met verschillende uitzichten te creëren.

Hat on the Ridge is een tweeverdiepingen houten gebouw met een breedte van 6825mm, een diepte van 6825mm en een hoogte van 6970mm. Het is een villa en galerij in één, geïnspireerd door pitwoningen en biedt uitzicht op de bergen, het dorp, de lucht en de vallei.

De bouw van Hat on the Ridge begon in september 2018 en werd voltooid in mei 2019 in Kamakura, Japan. Het project werd uitgevoerd door Kiyotoshi Mori en Natsuko Kawamura, die samenwerkten om dit unieke ontwerp tot leven te brengen.

Het ontwerp van Hat on the Ridge is niet zonder uitdagingen. De locatie was bedekt met een zachte sedimentlaag over het oppervlak van het bedrock. De locatie was slechts net boven het wegenniveau door de dikte van de grond, die werd verwijderd door de vorm van de bouwvoetafdruk om de fundering direct op het bedrock te plaatsen. De toegang vanaf de weg werd ook in deze grond gegraven, waardoor er een zachte helling naar het huis ontstond. Door een structureel stabiel piramidedak over het eenvoudige vierkante plan van het huis te plaatsen, werd een ruimte zonder pilaren onder het enkele dak gecreëerd.

Hat on the Ridge is bekroond met de Bronzen A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award in 2023, een prestigieuze erkenning voor uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid aantonen. De prijs is een erkenning voor het incorporeren van de beste praktijken in kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, en draagt bij aan de verbetering van de levenskwaliteit, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Kiyotoshi Mori
Afbeeldingscredits: Photographer TOREAL Koji Fujii
Projectteamleden: Kiyotoshi Mori Natsuko Kawamura
Projectnaam: Hat on the Ridge
Projectklant: Kiyotoshi Mori


Hat on the Ridge IMG #2
Hat on the Ridge IMG #3
Hat on the Ridge IMG #4
Hat on the Ridge IMG #5
Hat on the Ridge IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp