Talbica: Het Interactieve Periodiek Systeem

Ontworpen door Andrew Marcus: Kunst ontmoet Wetenschap

Andrew Marcus, een gepassioneerde ontwerper en programmeur, heeft een innovatieve benadering van chemie gebracht door het creëren van Talbica, een interactieve website gebaseerd op het periodiek systeem. Het project is een viering van de samensmelting van kunst en wetenschap, waarbij de schoonheid van chemie wordt gevisualiseerd door middel van design en technologie.

De inspiratie voor Talbica kwam voort uit Marcus' liefde voor chemie en zijn fascinatie voor de mogelijkheden van design en programmering. Hij beschouwt chemie als een paradijs voor ontwerpers, waarbij het periodiek systeem een stukje datakunst is. De elementeigenschappen kunnen worden gevisualiseerd, moleculen hebben 3D-modellen, atomen draaien en de hoge resolutie foto's van zeldzame elementen zijn verbazingwekkend.

Wat Talbica onderscheidt van andere ontwerpen is de interactieve benadering van chemie. De website is gebouwd rond het periodiek systeem, dat tientallen chemische eigenschappen voor elementen biedt. Een klik op een element opent een kaart met gegevens, infographics en een atoommodel. De website heeft bijna 90 hoge resolutie foto's van elementen en biedt Heat Maps die eigenschapsgegevens visualiseren met een levendig kleurverloop.

De website is gerealiseerd met HTML/CSS/JavaScript (jQuery) en heeft een adaptief ontwerp en lay-out. Marcus ontwikkelde zijn eigen parsers op node.js om elementgegevens te verzamelen van open source chemiewebsites. Het project is ook beschikbaar als app voor iOS en Android, waarbij de website is ingepakt in een WebView-component met enkele optimalisaties.

De interactie met Talbica is eenvoudig en intuïtief. Het is een tool voor scholieren en universiteitsstudenten die chemie studeren, maar ook voor laboratoriummedewerkers, omdat het een ingebouwde database van chemische reacties heeft en kan worden gebruikt als naslagwerk. Een klik op een element opent een informatiekaart en gebruikers kunnen chemische formules typen om reacties en verbindingen te zoeken.

De ontwikkeling van Talbica was een langdurig proces dat begon in 2002, toen Marcus nog op school zat. De huidige versie, 3.5, werd uitgebracht in december 2022 en heeft vele verbeteringen en functies. Een van de grootste uitdagingen was het vinden en voorbereiden van de database van verbindingen en reacties, maar Marcus slaagde erin om deze uitdaging te overwinnen en een uniek en waardevol hulpmiddel voor de chemiegemeenschap te creëren.

Talbica werd bekroond met de Iron A' Website and Web Design Award in 2023, een erkenning voor goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het project is een prachtig voorbeeld van hoe design en technologie kunnen worden gebruikt om wetenschap toegankelijker en aantrekkelijker te maken.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Andrew Marcus
Afbeeldingscredits: Andrew Marcus
Projectteamleden: Andrew Marcus
Projectnaam: Talbica
Projectklant: Andrew Marcus


Talbica IMG #2
Talbica IMG #3
Talbica IMG #4
Talbica IMG #5
Talbica IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp