Wabi-Sabi en Ruwheid: Een Verfijnde Woonervaring

Erian Yen creëert een serene woonruimte met een minimalistisch ontwerp geïnspireerd op de Japanse esthetiek van wabi-sabi

In een tijd waarin het leven steeds hectischer wordt, biedt de Taiwanese ontwerper Erian Yen een toevluchtsoord van rust en eenvoud. Met behulp van minerale verf en hout heeft Yen een woonruimte gecreëerd die de stille schoonheid van wabi-sabi belichaamt, een traditionele Japanse esthetiek die de schoonheid van imperfectie en vergankelijkheid waardeert.

De ontwerper heeft de ingewikkelde ontwerpen geëlimineerd om ruwe beelden te presenteren en heeft uiteindelijk eenvoudige lijnen en lay-outs gebruikt om een pure wabi-sabi indruk te vormen. De lichte kleur weerspiegelt de textuur van de minerale verf, en de originele houtkleur behoudt de puurste verschijning. De ruwe textuur van het materiaal brengt een andere uitstraling naar de ruimte.

De beelden van 'wabi-sabi' en 'ruw' zijn volledig uitgedrukt. De 'wabi-sabi' wordt belichaamd in de inleg van open bar-planken en verborgen kasten, die het volume van de ruimte verzwakken. Op deze manier creëert de lege ruimte tussen objecten een gevoel van eenzaamheid, waarbij de concepten van minimalisme, bescheidenheid en eenvoud worden onthuld.

De gebruikte bouwmaterialen zijn puur en door het minimalistische ontwerp van de ruimte heeft het ontwerpteam zich gericht op de texturen van de materialen en tegelijkertijd delicate details toegevoegd. Bijvoorbeeld, de vloer is gemaakt van houtnerf met 1/2 tegel, verspringende tegel en willekeurige tegel, en de natuurlijke lijnen hebben een verlengd visueel effect.

De uitdaging van dit project was de beperkte indeling, een veelvoorkomend probleem bij eengezinswoningen in Taiwan. De rechthoekige vorm van de ruimte beperkt de route en de planning van het gebied, dus het ontwerpteam heeft zich gericht op het maximaliseren van het licht in het lichtgerichte gebied om natuurlijk licht gelijkmatig in de kamer te laten vallen en een wabi-sabi afstand tussen objecten te laten.

De schoonheid en rust vullen de ruimte en bestaan daarbinnen. De textuur van minerale verf en houtnerf is een schat die nauwelijks te proeven is in de stad. In dit project heeft het ontwerpteam minerale verf gebruikt om een ruimte te creëren die het leven weghoudt van lawaaierige geluiden en complexe kleuren. De hele ruimte is uitgebreid met het beeld van wabi-sabi, en op het eerste gezicht is de ruimte vol met delicate expressie. Elke draai en wending, elke hoek onthult het pure en natuurlijke.

Dit ontwerp werd bekroond met de Iron A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award in 2023. De Iron A' Design Award wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Ze worden gerespecteerd voor het integreren van industriële best practices en competente technische kenmerken, ze zorgen voor voldoening en positieve gevoelens, en dragen bij aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Erian Yen, Jimmy Chen
Afbeeldingscredits: Triple men design studio
Projectteamleden: Erian Yen, Jimmy Chen
Projectnaam: Raw
Projectklant: Erian Yen, Jimmy Chen


Raw IMG #2
Raw IMG #3
Raw IMG #4
Raw IMG #5
Raw IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp