Huayue Palace: Een Unieke Balans Tussen Kunst en Leefbaarheid

Hui Xie's Meesterwerk van Gezonde Woning, Elegantie en Warmte

Huayue Palace, een privéwoning ontworpen door Hui Xie, belichaamt een unieke visie op residentiële architectuur. Het ontwerp is geïnspireerd door de overtuiging dat een woning een voertuig is voor het beleven van dromen, een plek die de gedachten, herinneringen, levensstijl en interacties van de bewoners absorbeert. Het resultaat is een ruimte die gezondheid, elegantie en warmte uitstraalt, terwijl het ook een resonantie van kunst en de echo van dromen biedt.

Het ontwerp van Huayue Palace onderscheidt zich door zijn unieke eigenschappen. Een hoge plafondstructuur tussen twee verdiepingen verbetert de ventilatie en verlichting van de openbare ruimte. Een paar onzichtbare transparante vleugels vervangen de zware kroonluchters, een eerbetoon aan de gastvrouw die zich altijd heeft ingezet voor het redden van zwerfdieren. De grenzeloze uitzicht van de 270-graden vloer-tot-plafond ramen wordt behouden, in harmonie met het meubilair, de artistieke installatie en de verlichting.

De realisatie van dit ontwerp was een technische uitdaging. Geconfronteerd met de oorspronkelijke heterogene structuur van de ruimte, de slechte ventilatie en verlichting aan de bovenkant, en een groot aantal structurele kolommen, heeft de ontwerper een evenwicht gevonden tussen grote en kleine ruimtes en aan de eisen van de bewoners voldaan door de ruimtestructuur te ontmantelen door functionele gelaagdheid en scenario-gebaseerde presets.

De interactie met het ontwerp is zorgvuldig overwogen. Een elektrisch dakraam is geïnstalleerd boven de werkruimte, waarbij het schoorsteeneffect wordt gebruikt om licht en frisse lucht binnen te laten. Daarnaast wordt stralingsverwarming en -koeling gebruikt om de temperatuur in de ruimte te regelen, terwijl de circulatie van frisse lucht door het ventilatiesysteem zorgt voor een constante temperatuur en vochtigheidsomgeving die schoon, energiezuinig, geluidsreducerend en veilig is.

Het project, gelegen in Chengdu, China, begon in oktober 2020 en werd voltooid in juni 2022. De gastvrouw, een liefdevolle filantroop, hoopte dat haar toekomstige woning de smaak van het leven, esthetische aantrekkingskracht zou belichamen en zou voldoen aan de verschillende eisen van familiecontact, zelf-solitaire ruimte, het ontvangen van gasten, en dicht bij de natuur zijn. Binnen deze context, heeft de ontwerper de tederheid van de gastvrouw's spirituele wereld gematcht en zuiverheid, elegantie en verfijning de sleutelwoorden van het totale ontwerp van de ruimte gemaakt.

De grootste uitdaging van het ontwerp was het beter benutten van de oorspronkelijk gefragmenteerde en lange ruimte van de gang. Een werkruimte, een leesruimte en een speelruimte zijn respectievelijk opgezet in de gang buiten de rustplek voor kinderen, waardoor volwassenen altijd in de buurt kunnen zijn om de kinderen te begeleiden. Gezien de vele zwerfdieren die door de gastvrouw zijn geadopteerd, zijn het kattenhuis, het hondenhuis en het vogelhuis gelegen in de daktuin, waar de dieren toegang hebben tot voldoende open ruimte, voldoende verlichting en ventilatie, waardoor ze een gezonde omgeving hebben om op te groeien.

Het ontwerp van Huayue Palace is bekroond met de Bronzen A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award in 2023. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid aantonen. Geroemd om de integratie van beste praktijken in kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, tonen ze sterke technische en creatieve vaardigheden en dragen ze bij aan de verbetering van de kwaliteit van het leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Hui Xie
Afbeeldingscredits: Photographer Ao xiang
Projectteamleden: Hui Xie
Projectnaam: Huayue Palace
Projectklant: Hui Xie


Huayue Palace IMG #2
Huayue Palace IMG #3
Huayue Palace IMG #4
Huayue Palace IMG #5
Huayue Palace IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp