De Tandfee: Een Unieke Juweelontwerp van Chiaki Miyauchi

Een fascinerende combinatie van tandheelkunde en juweelontwerp

Chiaki Miyauchi, een gerenommeerde ontwerper, heeft een unieke set oorbellen gecreëerd die de wereld van de tandheelkunde op een artistieke manier belichten. Het ontwerp, genaamd 'Tandfee', is een deel van een groter project, 'Gems and Teeth', dat tot doel heeft de mysterieuze wereld van de tandheelkunde te introduceren door middel van sieraden.

De inspiratie voor het ontwerp van de 'Tandfee' is afkomstig van de gelijknamige volksvertelling. Het ontwerp beeldt de primaire tand in de tandheelkundige ontwikkeling uit. De jongensfiguur is gemaakt van 18K goud met daaronder een hartvormige parel die de binnenkomende volwassen tand voorstelt. De kroon bovenop verwijst naar een tandkroon. De vrouwelijke figuur stelt de Tandfee voor. Een hartvormige parel vormt haar vleugels en een oranje parel stelt de munt voor die ze in ruil voor de tand brengt.

De oorbellen zijn gemaakt van 18K wit en geel goud, afkomstig van verantwoord gesourcete Valcambi Zwitserse goudproducten. Ze bevatten ook Japanse gekweekte Akoya-parels (baby, tweeling, hart en bolvormige blauwe, witte, zilverblauwe, roze), zoetwaterparel (oranje) en ronde briljant geslepen diamanten. Een Florentijnse Tattoo Finish is aangebracht op de gele gouden wortel van de primaire tand, een techniek die wordt gebruikt door meestergraveurs om tatoeagepunten aan te brengen die een sprankelende, diamantachtige afwerking geven.

De technische specificaties van de oorbellen zijn als volgt: Jongen: Hoogte 43mm Breedte 11.2mm Dikte 8.2mm Tandfee: Hoogte 36mm Breedte 9.6mm Dikte 7.2mm. Het ontwerp is gemaakt in Japan en vervaardigd in Italië van juni tot december 2021.

De ontwerper heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de tandheelkunde om het ontwerpconcept te ontwikkelen en realiteit aan het ontwerp toe te voegen. Onderwerpen van tandheelkundig onderzoek omvatten vorm, rollen, beet, forensisch onderzoek, orale bacteriën, zenuwen, geschiedenis en tandheelkundige technologie, tandmodellen, röntgenfoto's, tandheelkundige afdrukken, consultaties en educatieve video's voor kinderen. De karakteristieke en functionele schoonheid van tanden en de manier waarop ze groeien, lijken op de groei van parels.

Een van de grootste uitdagingen bij het ontwerpen van de 'Tandfee' was het behouden van een mooie, realistische tandmotiefindruk zonder een angstaanjagend tandbeeld te creëren. Een speels en gelukkig beeld werd gecreëerd in combinatie met het Tandfee-verhaal door het gebruik van bleekgetinte natuurlijke parels en door de tandwortels als de benen van de figuren te laten zien.

Dit unieke ontwerp werd bekroond met de Iron A' Jewelry, Eyewear and Watch Design Award in 2023. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Ze worden gerespecteerd voor het integreren van de beste industriële praktijken en competente technische kenmerken, en dragen bij aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Chiaki Miyauchi
Afbeeldingscredits: Chiaki Miyauchi
Projectteamleden: Chiaki Miyauchi
Projectnaam: Tooth Fairy
Projectklant: Chiaki Miyauchi


Tooth Fairy  IMG #2
Tooth Fairy  IMG #3
Tooth Fairy  IMG #4
Tooth Fairy  IMG #5
Tooth Fairy  IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp