Shwood: Een Meesterwerk van Houtbewerking en Design

Joakim Ryden's bekroonde lamp combineert vakmanschap, technologie en natuur

De Shwood bureaulamp van Joakim Ryden is een unieke combinatie van houtbewerking en technologie, ontworpen om stress te verminderen en een gevoel van rust te creëren. Dit artikel belicht de inspiratie, unieke eigenschappen en technische specificaties van dit bijzondere ontwerp.

Joakim Ryden haalde zijn inspiratie voor de Shwood lamp uit een verlangen om zichzelf te omringen met natuur en materialen die tastbaar en herkenbaar zijn. De vraag hoe licht en geluid emoties en herinneringen kunnen oproepen, vormde de basis voor dit innovatieve ontwerp.

Wat de Shwood lamp onderscheidt van andere ontwerpen, is de manier waarop het houtbewerking en technologie combineert om stress te verminderen. De bediening van de lamp vereist aanraking van het houten oppervlak, waarbij de middelste pilaar door de buitenstructuur glijdt, waardoor het geluid van massieve houten stukken die met minimale wrijving langs elkaar glijden, wordt geproduceerd. Dit geluid, gecombineerd met het materiaal, resulteerde in de naam Shwood. Het is een stukje natuur dat naast de gebruiker staat om licht en een rustgevend gevoel te bieden.

De Shwood lamp is volledig gemaakt in Sketchup met behulp van Vray voor renders. Tijdens de conceptfase werden handtekeningen gebruikt voordat een 3D-geprinte mock-up werd gebruikt om de schaal van het product te bepalen en het operationele element te testen. De lamp is 25 cm hoog als hij gesloten is en 40 cm als hij helemaal open is. De breedte en diepte zijn beide 7 cm. Beukenhout is gebruikt vanwege de gebruiksvriendelijkheid, lichte kleur en milieuvriendelijke groei en oogst.

De bediening van de lamp is eenvoudig en intuïtief. Door de binnenste pilaar omhoog te schuiven, gaat het licht zachtjes aan. Het wordt op zijn plaats gehouden door een kleine haak aan de achterkant. Door de binnenste pilaar iets naar beneden en naar achteren te laten zakken, zal de haak aansluiten op de richel die geïntegreerd is aan de binnenkant van de buitenste houten structuur.

De Shwood lamp is bekroond met de Iron A' Lighting Products and Fixtures Design Award in 2023, een erkenning voor goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het ontwerp wordt gerespecteerd voor het integreren van de beste industriële praktijken en competente technische kenmerken, en draagt bij aan een betere wereld.

De Shwood bureaulamp is een prachtig voorbeeld van hoe design, vakmanschap en technologie kunnen samenkomen om een uniek en functioneel product te creëren dat niet alleen verlichting biedt, maar ook bijdraagt aan een gevoel van rust en welzijn.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Joakim Rydén
Afbeeldingscredits: Joakim Rydén
Projectteamleden: Joakim Rydén
Projectnaam: Shwood
Projectklant: Joakim Rydén


Shwood IMG #2
Shwood IMG #3
Shwood IMG #4
Shwood IMG #5
Shwood IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp