De Zodiac: Een Unieke Samensmelting van Kunst en Functionaliteit

Wenxian Liu's bekroonde ontwerp brengt de Chinese dierenriem tot leven

Wenxian Liu, een gerenommeerde ontwerper, heeft de Chinese dierenriem opnieuw geïnterpreteerd en omgezet in een reeks unieke bladwijzers. Deze creatie, die de naam 'De Zodiac' draagt, is een perfecte combinatie van kunst en functionaliteit, en is bekroond met de prestigieuze A' Art and Stationery Supplies Design Award in 2023.

De Zodiac is geïnspireerd op de Chinese dierenriem, een oude Chinese volksfilosofie die nog steeds in gebruik is. Deze filosofie bestaat uit twaalf verschillende dieren, waarbij elk jaar wordt vertegenwoordigd door één dier in een cyclus van twaalf jaar. Liu heeft deze dieren opnieuw ontworpen en omgezet in bladwijzers, waardoor het lijkt alsof de dieren door het boek lopen. De illustraties zijn vol van Oosterse stijl, waardoor de wijsheid van het Oosten onze leestijd begeleidt en de cultuur van de dierenriem breder wordt geërfd.

Wat De Zodiac onderscheidt van andere ontwerpen, is de unieke manier waarop het de dierenriemillustraties gebruikt. Op de verpakking vormen de illustraties een cirkelpatroon, dat de ecologie van de Chinese dierenriemcultuur belichaamt en volledigheid symboliseert. Daarnaast zijn de kleuren goud en rood gebruikt, die in China favoriet zijn en vreugde en zegen symboliseren.

De Zodiac-bladwijzer is gemaakt van roestvrij staal met een hoge taaiheid, geëlektroplateerd met 18k goud in een CNC-graveerproces. De fijnste precisie kan 0.3mm bereiken. Het ontwerp van de twaalf dieren, van kleine muizen tot grote koeien, paarden en zelfs fictieve draken, was een grote uitdaging. Deze uitdaging is overwonnen met vereenvoudigde lijnen en moderne ontwerptechnieken.

Het ontwerpproject duurde ongeveer een jaar en vond plaats in Shenzhen, China. Het resultaat is een reeks bladwijzers die niet alleen functioneel zijn, maar ook een artistieke uitdrukking van de Chinese dierenriemcultuur. De Zodiac is een perfect voorbeeld van hoe kunst en functionaliteit samenkomen in een uniek ontwerp.

De Zodiac heeft de Iron A' Design Award gewonnen, een prijs die wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Deze prijs is een erkenning voor het integreren van de beste praktijken uit de industrie en competente technische kenmerken, en draagt bij aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Wenxian LIu
Afbeeldingscredits: Wenxian LIu
Projectteamleden: Wenxian LIu
Projectnaam: The Zodiac
Projectklant: Wenxian LIu


The Zodiac IMG #2
The Zodiac IMG #3
The Zodiac IMG #4
The Zodiac IMG #5
The Zodiac IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp