Ontwerpnaam: Bio

Ontwerper: Vladimir Zagorac

Inleiding

Bio is een conceptueel onderzoeksproject op het gebied van stilistiek, gecreëerd als onderdeel van een doctoraalstudie. De stoelencollectie is geïnspireerd op organische vormen en universele principes van de natuur.

De stoelencollectie Bio is ontworpen met oog voor asymmetrie en een onopvallende vorm die openstaat voor interpretatie. Het is een lage fauteuil die geschikt is voor verschillende toepassingen en moderne interieurs aanvult met zijn eenvoudige asymmetrie en subtiele vorm.

Wat de Bio-collectie onderscheidt, is de ambiguïteit van de opening aan de achterkant van de zitting, die herkenbaar is als een blad of schelp en transformeert naar een karakteristieke vorm die lijkt op de bloem van de Calla aethiopica-plant aan de rand van de rugleuning. Deze rand buigt lichtjes naar achteren en stijgt aan één kant, waardoor een nieuw visueel effect ontstaat in tegenstelling tot de andere kant. De asymmetrie van de silhouet heeft geen invloed op de functionaliteit en ergonomie van de stoel, aangezien de veranderingen in de vorm alleen optreden in de buitenste gebieden.

De Bio-collectie wordt gerealiseerd met behulp van verschillende materialen, waaronder gegoten thermoplastics, gelast laser-gesneden en geperst staal, gegoten aluminium, eikenhout en leer.

De stoel heeft een breedte en diepte tot 680 mm en een hoogte van 849 mm (medium formaat).

Het ontwerpproces van de Bio-collectie duurde één semester aan de Faculteit Toegepaste Kunsten in Belgrado.

Het onderzoek voor dit ontwerp werd uitgevoerd door het analyseren van monsters uit flora en fauna en het vereenvoudigen en stiliseren ervan door middel van tekeningen en 3D-computermodellen. Het resultaat bevat geen overbodige visuele details en werd gedreven door de uitdaging om asymmetrische functionele esthetiek te creëren binnen een ergonomisch fris ontwerp dat universeel begrepen wordt als een bio-vorm. Verschillende varianten werden ontwikkeld, afhankelijk van het doel van de stoel en het type poten, met metaal en hout als startmaterialen. De organische lijnen van de zittingen worden extra benadrukt in contrast met de materialen van de poten.

De vorm van de zitting kan geassocieerd worden met talloze natuurlijke vormen, maar ook met de algemene kenmerken van de levende wereld. De silhouet van de zitting wordt gedefinieerd door twee randcurves die qua vorm vergelijkbaar zijn, maar subtiele verschillen vertonen zoals kromming, oriëntatie, vervorming en diepte. Deze geleidelijke veranderingen benadrukken groei als een universeel begrijpelijk natuurlijk patroon en accentueren de vorm door minimale ruimtelijke vervormingen die geassocieerd worden met zwaartekracht en gewicht. Een stevige constructie werd behouden terwijl asymmetrie als een van de belangrijkste gekozen kenmerken werd gebruikt.

De Bio-collectie is geïnspireerd op de universele principes van de natuur. Gestileerde organische vormen transformeren naar een karakteristieke vorm geïnspireerd op de bloem van de Calla aethiopica-plant aan de buitenrand van de rugleuning. Subtiele veranderingen in kromming, oriëntatie en vervorming van de twee belangrijkste contouren, samen met het asymmetrische silhouet van de zitting, zorgen voor ongecompliceerde ergonomie zonder onnodige visuele details. De organische lijnen van de zittingen worden benadrukt in contrast met de verschillende materialen van de poten, afhankelijk van het doel van de stoel.

Het auteursrecht van de Bio-collectie behoort toe aan Vladimir Zagorac en de Faculteit Toegepaste Kunsten in Belgrado.

De Bio-collectie heeft de Bronze A' Design Award gewonnen in de categorie Meubelontwerp in 2022. Deze prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid authentiseren. Ze worden gewaardeerd voor het toepassen van best practices op het gebied van kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, en ze tonen sterke technische en creatieve vaardigheden en dragen bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Vladimir Zagorac
Afbeeldingscredits: Vladimir Zagorac, Faculty of Applied Arts in Belgrade
Projectteamleden: Designer: Vladimir Zagorac Mentor: Marko Lukovic
Projectnaam: Bio
Projectklant: Vladimir Zagorac


Bio IMG #2
Bio IMG #3
Bio IMG #4
Bio IMG #5
Bio IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp