Flow: Een Uniek Armstoelontwerp Geïnspireerd door Water en Steen

Een Meesterwerk van Mattice Boets

Inleiding

Flow is een armstoel die zijn inspiratie haalt uit de vloeiende beweging van water en de organische vormen van steen. Dit unieke ontwerp is gecreëerd door de getalenteerde ontwerper Mattice Boets en biedt een combinatie van functionaliteit en esthetiek die zowel vertrouwd als vernieuwend is. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de kenmerken en het productieproces van deze opmerkelijke armstoel.

Flow is geïnspireerd door de interactie tussen water en steen, twee elementen die op een instinctief niveau vertrouwdheid en vertrouwen oproepen. Het ontwerp begon als een eenvoudige rots, de meest basale vorm van een stoel. Vervolgens kwam het water, dat rondom de rots en de persoon stroomde. Het is juist deze interactie tussen de rots en het water die heeft geleid tot het ontstaan van dit unieke ontwerp.

Wat Flow onderscheidt van andere armstoelen is de manier waarop het de vorm van water dat over rotsen stroomt vastlegt. Het ontwerp past zich perfect aan de contouren van het menselijk lichaam aan en biedt vanuit elke hoek een uniek perspectief. Het is alsof de persoon die op de armstoel zit een rots is, terwijl het water om het lichaam van de persoon stroomt. Dit creëert een ontwerp dat zowel comfortabel als visueel intrigerend is.

Het productieproces van Flow omvat een stalen binnenframe dat wordt geperst en gelast. De stoel is opgedeeld in meerdere stukken die in het frame worden geschoven en bevestigd. Dit zorgt voor een stevige en duurzame constructie. De stoel is voorzien van schuim met variabele dichtheid, wat zorgt voor de benodigde ondersteuning op de juiste plaatsen.

Met afmetingen van 57 cm breed, 62 cm diep en 70 cm hoog, en een zithoogte van 46 cm op het hoogste punt, biedt Flow een comfortabele zitervaring voor verschillende lichaamstypes.

De interactie met Flow is een ervaring op zich. De armleuningen in combinatie met het licht achterover hellende zitgedeelte zorgen voor een comfortabele en ontspannen houding. Het schuim past zich lichtjes aan tijdens het zitten, terwijl de rug voldoende ondersteuning biedt. Op deze manier wordt de armstoel als het ware een verlengstuk van het lichaam. De diepblauwe kleur van het water herinnert ons aan de oorsprong van het ontwerp.

Het project voor Flow begon in oktober 2019 in Kortrijk, België en werd voltooid in januari 2020. Gedurende het proces heeft Mattice Boets uitgebreid onderzoek gedaan naar de interactie tussen water, steen en organische groei. Dit onderzoek heeft geleid tot een ontwerp dat niet alleen functioneel is, maar ook een verhaal vertelt in fysieke vorm.

Het realiseren van Flow bracht de nodige uitdagingen met zich mee. Tijdens de ontwikkeling van de armstoel werd een prototype gemaakt van hard schuim. Om het ontwikkelingsproces te versnellen, heeft Mattice Boets het prototype zelf met de hand uit een groot blok schuim gebeeldhouwd. Het organische ontwerp bleek echter te complex om gebruik te maken van traditionele sectiereferenties. Als laatste redmiddel heeft de ontwerper het blok schuim met het blote oog en met minimale gereedschappen gevormd. Het prototype was een succes, maar het was zonder twijfel het meest uitdagende aspect van het project.

Flow is een armstoel die niet alleen functioneel is, maar ook een verhaal vertelt. Het ontwerp is geïnspireerd door de vloeiende beweging van water en de organische vormen van steen. Het past zich perfect aan de contouren van het menselijk lichaam aan en biedt een unieke visuele ervaring vanuit elke hoek. Met zijn diepblauwe kleur herinnert Flow ons aan de oorsprong van het ontwerp en nodigt het uit tot een moment van rust en reflectie.

Alle rechten van Flow behoren toe aan Mattice Boets, 2020.

Flow heeft de bronzen A' Design Award gewonnen in de categorie Meubelontwerp in 2022. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit en inventiviteit, en die bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven. Met zijn sterke technische en creatieve vaardigheden is Flow een voorbeeld van excellentie in kunst, wetenschap, design en technologie.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Mattice Boets
Afbeeldingscredits: Mattice Boets
Projectteamleden: Mattice Boets
Projectnaam: Flow
Projectklant: Mattice Boets


Flow IMG #2
Flow IMG #3
Flow IMG #4
Flow IMG #5
Flow IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp