ValenOK: Een Innovatieve Armstoel Geïnspireerd door Traditionele Woltechnieken

Elena Zaznobina brengt met haar ontwerp warmte en comfort naar moderne interieurs

In Siberië werden traditioneel vilten wollen schoenen, genaamd valenki, gedragen tijdens de koude seizoenen. Deze schoenen dienden als inspiratie voor de ValenOK armstoel, ontworpen door Elena Zaznobina. Net als de vilten schoenen is de bovenste laag van de stoel bedekt met een zachte wollen stof met mohair. Een jeugdherinnering bracht Elena op het idee om kleine zakjes aan de armleuningen toe te voegen, die dienen als wanten voor je handen.

De ValenOK armstoel onderscheidt zich door zijn gestroomlijnde ontwerp en is gemaakt van een lichtgewicht polymeer frame, meubelvullers en natuurlijke wollen stof. Net als het prototype, de vilten schoen, is de stoel bedoeld als een lichtgewicht, duurzaam, comfortabel en verwarmend meubelstuk. Het frame, gemaakt van lichtgewicht polymeer, zorgt voor een laag gewicht en ergonomie tijdens het gebruik, terwijl de natuurlijke wollen bekleding zorgt voor een comfortabele temperatuur. De zakjes aan de armleuningen van de stoel bieden een comfortabele plek om je handen warm te houden.

Voor de realisatie van het ontwerp is gebruik gemaakt van veilig plastic voor het frame. De meubelvulling bestaat uit polyurethaan en de natuurlijke wollen stof met mohair is afkomstig van Pierre Frey. Met afmetingen van 680 mm breed, 700 mm diep en 880 mm hoog past de ValenOK armstoel perfect in verschillende interieurs.

Deze lichtgewicht stoel kan eenvoudig met één hand verplaatst worden. Op koelere dagen zal de stoel je warm houden dankzij zijn omhullende vorm en natuurlijke pluizige wollen bekleding. Je handen zullen niet bevriezen, ze blijven warm in de wanten-zakjes aan de armleuningen, zelfs tijdens het kijken van een lange film.

Het ontwikkelingsproces van de ValenOK armstoel begon in september en duurde tot eind november 2021 in Moskou, Rusland. Elena Zaznobina wilde met dit ontwerp traditionele technieken voor het vilten van wol in meubelstukken gebruiken, vanwege de groeiende aandacht voor energiebesparing en het behoud van warmte in huis. Wol is een milieuvriendelijk materiaal dat helpt om warmte vast te houden. Na verschillende methoden voor het vilten van wol te hebben geprobeerd, is er gekozen voor een compromis waarbij gebruik wordt gemaakt van wollen stoffen met mohair voor de bekleding.

De ValenOK armstoel heeft de Bronze A' Design Award gewonnen in de categorie Meubelontwerp in 2022. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit en inventiviteit en bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven. Het ontwerp van Elena Zaznobina combineert traditionele materialen met moderne functionaliteit en voegt warmte en comfort toe aan hedendaagse interieurs.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Elena Zaznobina
Afbeeldingscredits: Elena Zaznobina
Projectteamleden: Elena Zaznobina
Projectnaam: ValenOK
Projectklant: Elena Zaznobina


ValenOK IMG #2
ValenOK IMG #3
ValenOK IMG #4
ValenOK IMG #5
ValenOK IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp