Ribbing: Een Vase die Rigide en Flexibel Combineert

Een Innovatieve Benadering van Vazen

De Ribbing vaas daagt de esthetische expressie uit door twee tegenstrijdige elementen te combineren: stijfheid en flexibiliteit. Geïnspireerd door de ribbelsteek, een zachte, dunne en rekbare stof, heeft de Ribbing vaas deze eigenschap toegepast op een solide vorm. Met behulp van een 3D-printer is de vaas geweven met metalen filament, waardoor een stoffenachtig oppervlak ontstaat. De Ribbing vaas biedt een verfrissende uitstraling door het samensmelten van het textuur, het metaalmateriaal en de digitale productie.

De Ribbing vaas is uniek in zijn soort en spreekt voor zich met een visuele taal die past bij elke ruimte. De verticale ribbelpatronen veranderen van vorm en passen zich aan aan de golvende contouren, waardoor er constant beweging ontstaat op een solide oppervlak. Het geweven uiterlijk van de Ribbing vaas is gemaakt van metalen filament en vervaardigd met behulp van een 3D-printer. Wanneer de vaas langdurig aan de buitenlucht wordt blootgesteld, zal er langzaam een roestige patina op het oppervlak verschijnen, wat zorgt voor een verweerde uitstraling die bijna doet denken aan een roestig beeldhouwwerk.

Voor de productie van de Ribbing vazen is gebruik gemaakt van 3D-printers en computergestuurde software, genaamd Grasshopper. Na verschillende tests bleek dat het genereren van G-code met behulp van standaard slicer software inefficiënt was. In plaats daarvan maakte ik gebruik van G-code rechtstreeks in Grasshopper, waardoor ik volledige controle had over de 3D-printer en de productie kon optimaliseren. Mijn ontwerp werd omgezet in een reeks curves en paden die dienden als de route voor de 3D-printer. Wat betreft het materiaal, de Ribbing vaas is gemaakt van metaalgevuld filament, HTPLA.

De specificaties van de Ribbing vaas zijn als volgt: Grote vaas: 140 mm, 167 mm. Kleine vaas: 90 mm, 102 mm. Materiaal: koper, ijzer en messing.

De Ribbing vaas dient zowel als bloemenvaas als diffuser. Gebruikers kunnen eenvoudig het ingevoegde glazen stuk uit de vaas verwijderen om het schoon te maken of te vervangen. De Ribbing vaas past zowel binnen als buiten als een statisch decoratief object. Als de gebruiker de verweerde textuur verkiest, kan de vaas in een vochtige omgeving worden geplaatst, waardoor roest en patina van nature op het oppervlak verschijnen.

Het ontwerpproces van de Ribbing vaas begon in april 2020 en werd voltooid in januari 2021. Het ontwerp en de productie vonden plaats in Brooklyn, New York.

Dit project onderzoekt een nieuwe relatie tussen vazen en planten. Normaal gesproken denken mensen dat bloemen belangrijker zijn dan vazen, en vazen lijken nutteloos als de bloemen verdwenen zijn. Mijn onderzoek heeft tot doel deze perceptie om te keren door een vaas te ontwerpen met een intrinsieke stem en sculpturale expressie. Het balanceren van de stijfheid en flexibiliteit van de vorm is de sleutel tot het bereiken van de gewenste resultaten en het veranderen van de algemene perceptie van bloemendecoratie. De Ribbing vaas biedt een haalbare optie om een gebreide contour te creëren met behulp van metaal.

Het maken van de Ribbing vazen was een uitdaging op het gebied van creativiteit, techniek en onderzoek. Het productieproces is volledig duurzaam en zelfvoorzienend, met nul afval en nul emissie, dankzij het gebruik van additieve productietechnologie. De vazen moeten in 3D-printers passen zonder ondersteunend materiaal en kunnen op kleine schaal worden geproduceerd met consumentgerichte 3D-printers. We willen ook lokale markten ondersteunen door onze producten lokaal te produceren. Daarom zijn de Ribbing vazen volledig ontworpen, geproduceerd en geassembleerd in Brooklyn, New York.

De Ribbing vaas heeft de Iron A' Design Award gewonnen in de categorie Meubelontwerp in 2022. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. De Ribbing vaas wordt gerespecteerd vanwege de integratie van industriële beste praktijken en competente technische kenmerken, die bijdragen aan een betere wereld en voldoening en positieve gevoelens bieden.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Lihsing Wang
Afbeeldingscredits: Lihsing Wang
Projectteamleden: Lihsing Wang
Projectnaam: Ribbing
Projectklant: Lihsing Wang


Ribbing IMG #2
Ribbing IMG #3
Ribbing IMG #4
Ribbing IMG #5
Ribbing IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp