Kintsugi Ferrari Red: Een Uniek Conversatiestuk in de Vorm van Porseleinen Ei-Vaten

Een Ontwerp van Maria Joanna Juchnowska

Deze Kintsugi Ferrari Red is een uniek en eenmalig stuk, voornamelijk geïnspireerd door de expressieve penseelstreken van het abstract expressionisme en de geschiedenis van de auto.

Het idee achter de Ei-Vaten was om een conversatiestuk te creëren met een interactief aspect. Ontworpen met eenvoud in gedachten, zijn deze porseleinen objecten geïnspireerd op de tijdloze vorm van een ei.

Elk vat is verdeeld in twee aparte delen, waardoor er verschillende mogelijkheden ontstaan:

1. Mobiele decoratie: verander het decor door het onderste of bovenste deel van het object te draaien.

2. Mix en match: kies tussen verschillende collecties en monteer de afzonderlijke delen eenvoudig.

3. Kunstwerk met een functie: het object kan worden gedemonteerd tot een kom of container.

4. Eenvoudig ontwerp: compact en ergonomisch ontwerp voor transport, gemakkelijke toegang tot de binnenkant van het vat en lichtgewicht.

Deze porseleinen stukken zijn met de hand beschilderd met 24-karaats goud. Het ontwerp van de vaten is geïnspireerd op de eenvoudige vorm van een ei, dat symbool staat voor het eeuwige leven. De afmetingen zijn 34 cm x 26 cm x 26 cm.

Het idee achter de Ei-Vaten was om porseleinen objecten te creëren die zowel nuttig als decoratief zijn. Door gebruik te maken van klassieke decoratietechnieken met goud en platina, en het nieuwe ontwerpidee van mobiele decoratie, heb ik traditionele elementen gecombineerd met een nieuwe vormgeving. De eigenaar van de objecten kan zelf bepalen hoe de vaten eruit komen te zien door beide delen naar eigen wens samen te stellen.

De uitdaging bij het ontwerp lag in het technisch creëren van twee perfect passende delen en het voorkomen van vervormingen tijdens het bakken op hoge temperaturen, die kunnen oplopen tot 1300 graden Celsius. Er waren enkele mislukkingen met vervormde objecten na de eerste hoge temperatuur bakprocessen, maar dit werd gecorrigeerd door aanpassingen te maken in het giet- en droogproces, die essentieel zijn in het gehele productieproces van porselein.

De Kintsugi Ferrari Red is een uniek stuk uit de Ei-Vaten Collectie, dat zijn inspiratie haalt uit de expressieve penseelstreken van het abstract expressionisme en de geschiedenis van de auto. Na een ongeluk is het stuk gerestaureerd met behulp van Kintsugi, waarbij de gebarsten stukken met goud zijn samengevoegd. Dit unieke proces heeft het kunstwerk een complexe, frisse schoonheid en eenvoud gegeven. Het heeft de volwassenheid van iets dat ooit gebroken was, maar nu weer tot leven is gekomen.

Het project begon in 2017 bij Meissen GmbH en werd voortgezet in 2018 en 2019 in Jingdezhen, China. Het is tentoongesteld op verschillende competities en heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder een Eervolle Vermelding bij de Cheongju International Craft Competition en de Martinsons Award bij de Latvia Ceramics Biennial in 2021. In 2020 stond het in de finale van de Red Dot Design Award en in 2019 was het finalist bij de Make me!-competitie tijdens het Lodz Design Festival.

De Kintsugi Ferrari Red is een winnaar van de prestigieuze A' Design Award, waar het de Bronzen prijs heeft gewonnen in de categorie 'Fine Arts and Art Installation Design'. Deze prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die authenticiteit en vindingrijkheid uitstralen. Ze tonen sterke technische en creatieve vaardigheden en dragen bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.

De Kintsugi Ferrari Red is een uniek kunstwerk dat zowel esthetisch als functioneel is. Het combineert traditionele decoratietechnieken met een innovatief ontwerpconcept, waardoor de eigenaar de vrijheid heeft om het uiterlijk van de vaten aan te passen. Met zijn expressieve penseelstreken en symboliek van herstel en vernieuwing, is dit stuk een ware blikvanger en een gespreksonderwerp in elke ruimte.

Afbeeldingen met dank aan Mari JJ Design.

Belangrijke opmerking: Dit ontwerp heeft geen octrooi. Het auteursrecht berust bij Maria Juchnowska.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Maria Joanna Juchnowska
Afbeeldingscredits: Mari JJ Design
Projectteamleden: Maria Joanna Juchnowska
Projectnaam: Kintsugi Ferrari Red
Projectklant: Maria Joanna Juchnowska


Kintsugi Ferrari Red IMG #2
Kintsugi Ferrari Red IMG #3
Kintsugi Ferrari Red IMG #4
Kintsugi Ferrari Red IMG #5
Kintsugi Ferrari Red IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp