Across: Een Digitale Kunstfestival ter Bescherming van Holan Mountain

Een Modernisering van Oude Rotskunst

Het Holan-gebergte is de thuisbasis van kostbaar oude beschavingserfgoed in de vorm van rotsschilderingen. Helaas verdwijnen deze schilderingen geleidelijk door milieuproblemen, terwijl veel mensen nog steeds niet op de hoogte zijn van hun bestaan. Daarom heeft ontwerper Xuguang Zhu samen met Chao Yang het digitale kunstfestival "Across" georganiseerd. Het festival heeft als hoofddoel de rotsschilderingen opnieuw vorm te geven met behulp van digitale technologie, zodat ze verspreid en toegepast kunnen worden in het hedendaagse tijdperk en zo de culturele waarde van deze oude beschaving kunnen behouden.

Het festival maakt gebruik van een unieke poster met lenticulair materiaal. Aan de ene kant is een moderne digitale weergave van het Holan-gebergte te zien, terwijl aan de andere kant de oorspronkelijke rotsschilderingen tevoorschijn komen. Door het lenticulaire materiaal verdwijnt het beeld van de oorspronkelijke rotsschilderingen en transformeert het naar de nieuwe digitale weergave van het Holan-gebergte, afhankelijk van de kijkhoek. Dit symboliseert het idee van vernieuwing en de wedergeboorte van een oude beschaving.

De poster is gemaakt met behulp van rastermateriaal, dat verschillende beelden toont afhankelijk van de kijkhoek en een wisselend effect creëert. Dit materiaal symboliseert het thema van "Across" en staat voor de vernieuwing en iteratie van een oude beschaving. Daarnaast is er gebruik gemaakt van een combinatie van inkt, thee, gelatine en goudpoeder om pigmenten te maken. Met behulp van een spuit wordt de Chinese schildertechniek van inkt spatten toegepast. Het pigment wordt op de grond gespoten en bedekt met rijstpapier. De volgende dag ontstaat er een speciale textuur die lijkt op rotsen en zo de traditionele rotsschilderingen van Holan Mountain weergeeft.

De poster heeft de volgende specificaties: 1855mm*30mm*465mm.

Het "Across" festival is gestart in maart 2021 in Hangzhou en zal in april 2021 worden afgerond. Vervolgens zal het festival in mei 2021 worden gepresenteerd in Helan Mountain, Ningxia.

Het ontwerp is gebaseerd op onderzoek naar de modernisering van oude beschavingen. Het doel van het onderzoek was om de oude rotsschilderingen van het Holan-gebergte te moderniseren en digitaal te behouden. Door de geschiedenis en verschillende soorten rotsschilderingen in het bedreigde Holan-gebergte te bestuderen, kon een moderne herinterpretatie worden gemaakt op basis van de oorspronkelijke motieven. Hierdoor kunnen de schilderingen blijven voortbestaan en worden verspreid in de hedendaagse tijd.

Het grootste creatieve en technische uitdaging van dit ontwerp was het slim gebruik maken van materialen en graphics om het concept van het thema over te brengen.

Het "Across" festival heeft veel succes gehad in het vergroten van het bewustzijn van de cultuur van het Holan-gebergte. Veel mensen hebben souvenirs van het ontwerp gekocht, waardoor de moderne herinterpretatie van de oude rotsschilderingen nog meer verspreid wordt.

Het ontwerp heeft ook erkenning gekregen en is bekroond met de Silver A' Design Award in de categorie Grafisch Ontwerp, Illustratie en Visuele Communicatie in 2022. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit, vakmanschap en innovatie. Het ontwerp van "Across" wordt geprezen om zijn technische kenmerken en artistieke vaardigheid, en roept positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Dong Jianhua
Afbeeldingscredits: Dong Jianhua
Projectteamleden: Creative Director: Xuguang Zhu Designer: Chao yang Designer: Yiyang Li Designer: Yilin Wang
Projectnaam: Across
Projectklant: Dong Jianhua


Across IMG #2
Across IMG #3
Across IMG #4
Across IMG #5
Across IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp