ZENustas: Een Unieke Samensmelting van Oost en West in Haarsalon Ontwerp

Een harmonieuze mix van Japanse en Italiaanse designelementen creëert een serene en stijlvolle ruimte

ZENustas, een haarsalon ontworpen door Lorena Antea Caruana en Naoki Watanabe, is een prachtige combinatie van Oosterse en Westerse architecturale talen. De ruimte is ontworpen om verschillende vormen van schoonheid te vieren, van natuurlijke schoonheid, typerend voor de Zen-cultuur, tot door de mens gemaakte schoonheid.

ZENustas is een woord dat is samengesteld door het Japanse woord Zen, wat 'Alles' betekent, te combineren met het Latijnse woord Venustas, wat 'Schoonheid' betekent. De salon is gelegen in Yaizu, een stad nabij de berg Fuji in Japan, waar de natuurlijke ruimte zich vermengt met de stedelijke omgeving en zo zeer suggestieve scenario's creëert. Op dezelfde manier wordt in de schoonheidssalon de natuur naar binnen gebracht, wat een iconisch tintje geeft aan het interieur.

De achtergrondverlichte wand in polycarbonaat is een hedendaagse interpretatie van de traditionele Japanse rijstpapier gevels. Deze wand, die driedimensionale planten herbergt, is ook een eerbetoon aan de traditionele Japanse schilderkunst, waarbij een gewaagd contrast wordt gecreëerd tussen figuur en achtergrond.

De haarsalon weerspiegelt een eenvoudige vormtaal waarbij slechts enkele materialen de ruimte vormgeven, waardoor het essentiële bereikt wordt. De constructieprocessen zijn verminderd door het gebruik van gestandaardiseerde meubels en herhaalde eenvoudige op maat gemaakte elementen in natuurlijke materialen, terwijl de gehele renovatie in slechts 7 dagen is voltooid.

De 80 vierkante meter grote ruimte is voornamelijk samengesteld uit twee materialen: MDF met een donkere houtafwerking en wit afwasbaar behang. Door een horizontale datalijn te definiëren op de hoogte van de tafels, scheiden de twee materialen het onderste van het bovenste deel van de ruimte, waardoor de ruimte een eenvoudige en toch hedendaagse uitstraling krijgt. LED-verlichting in de winkel verhoogt de efficiëntie en verlaagt de kosten, terwijl de dimbare lampen energie besparen door te interageren met het daglicht.

ZENustas Hair Salon is ontworpen met een holistische benadering. De oriëntatie van de houten vloertextuur creëert een meer intuïtieve klantreis die de klant vanaf de ingang op natuurlijke wijze naar de kappersstations leidt. De houten vloertextuur past bij de richting van de vrijstaande verticale korte muren, die consistentie aan de ruimte geven. Deze georiënteerde muren dienen verschillende doeleinden: ze verhogen het aantal beschikbare stations door het gebruik van de ruimte te optimaliseren en bieden klanten door de georiënteerde spiegels de mogelijkheid om de omgeving te bekijken zonder hun stoelen te verlaten.

ZENustas Hair Salon is een oase van ontspanning in de stad Yaizu, in de nabijheid van de berg Fuji. Het interieur doet denken aan de netheid van de Zen-cultuur, waar het donkere hout een eerbetoon is aan de natuurlijke materialen die in dit gebied worden gebruikt. De overheersende natuurlijke component in de locatie is naar binnen gebracht om deel te nemen aan de show, waardoor een nieuw suggestief scenario wordt gedefinieerd. Terwijl de feature wall de Japanse traditionele rijstpapier gevels herinterpreteert, voegen de afgeronde spiegels een westerse touch toe, waardoor een nieuwe gemengde stijl ontstaat.

Dit ontwerp werd bekroond met de Iron A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award in 2022. De Iron A' Design Award wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Ze worden gerespecteerd voor het integreren van de beste industriële praktijken en competente technische kenmerken, ze zorgen voor voldoening en positieve gevoelens, en dragen bij aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Lorena Antea Caruana
Afbeeldingscredits: Image #No.1: Lorena Antea Caruana (Photo credits / Architect) Image #No.2: Lorena Antea Caruana (Photo credits / Architect) Image #No.3: Lorena Antea Caruana (Photo credits / Architect) Image #No.4: Lorena Antea Caruana (Photo credits / Architect) Image #No.4: Lorena Antea Caruana (Photo credits / Architect)
Projectteamleden: Lead Architect: Lorena Antea Caruana Lead Local Architect: Naoki Watanabe
Projectnaam: ZENustas
Projectklant: Lorena Antea Caruana


ZENustas IMG #2
ZENustas IMG #3
ZENustas IMG #4
ZENustas IMG #5
ZENustas IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp