Barry Callebaut: Een Unieke Samensmelting van Design en Chocolade

Evolution Design creëert een innovatief hoofdkantoor dat de zintuigen prikkelt

De nieuwe hoofdzetel van Barry Callebaut in Zürich, ontworpen door Evolution Design, is een meesterwerk dat de zintuigen prikkelt en de kernwaarden van het merk weerspiegelt. Het gebouw herbergt een chocoladeacademie en is een toonbeeld van duurzaamheid en innovatie.

De opdracht voor het project was om een sterke verbinding te creëren met de cultuur van Barry Callebaut en zijn chocoladeproducten. Om aan deze opdracht te voldoen, bedachten de architecten een tastbaar ontwerpconcept dat de verscheidenheid aan smaken, aroma's en texturen van cacaoproducten weerspiegelt. Verschillende soorten hout en stoffen, natuurlijke materialen en een combinatie van aardse kleuren weerspiegelen de ethos van duurzaamheid, innovatie en zintuiglijk genot van Barry Callebaut.

Een uniek kenmerk van het kantoor is de geïntegreerde chocoladeacademie. Hier vindt innovatie en inspiratie plaats achter glazen wanden, waardoor medewerkers en bezoekers de chocolatiers nieuwe producten kunnen zien creëren. Deze professioneel uitgeruste keuken bevindt zich in het centrum van het kantoor, zodat het het eerste gebied is dat zowel medewerkers als bezoekers zien bij aankomst. De strakke academiekeuken staat in contrast met de aardse vloerafwerking en organisch gevormde hanglampen in de receptie, die warmte toevoegen aan het ontwerp.

In lijn met de duurzaamheidsstrategie van Barry Callebaut was het gebruik van milieuvriendelijke, gecertificeerde, geüpcyclede en natuurlijke materialen een andere belangrijke ontwerpeis. Texturen van hout, natuurlijke materialen, zoals het saffloerbehang, kurk en mos, creëren zintuiglijke ervaringen in zowel de hubs als de werkruimtes. Speciaal geselecteerde zuurstofproducerende planten in combinatie met sensoren zorgen voor een gezonde en productieve werkomgeving.

Barry Callebaut bezet drie verdiepingen van een nieuw bedrijvencentrum in het centrum van Zürich. Het project beslaat een oppervlakte van 3800 vierkante meter of 40900 vierkante voet. Om de circulatie van het personeel tussen de drie verdiepingen te bevorderen, planden de architecten interne trappen die drie hubs op elke verdieping verbinden. Elke hub heeft zijn eigen kenmerkende interieurontwerp en kleurenpalet volgens de kernwaarden van Barry Callebaut. Deze hubs, die voornamelijk worden gebruikt als koffiepunten voor pauzes, informele vergaderingen en lunch, bevorderen de optimale circulatie en creëren een gevoel van een reis door de verschillende zones.

Het project begon in april 2020 en werd afgerond in augustus 2021 in Zürich. Het werd gepland in de vroege stadia van de wereldwijde pandemie die veel moeilijke vragen en onbekenden opwierp. De architecten voerden een aantal diepgaande workshops en enquêtes uit met de klant en gebruikers, om erachter te komen wat de belangrijkste aantrekkingspunten zouden zijn voor werknemers om na de pandemie terug te keren naar kantoor. Het onderzoek resulteerde in een werkplekconcept dat een wendbare en aantrekkelijke plek creëert om te leven en te werken en zich richt op het stimuleren van de fysieke samenwerking en teamgeest.

Naast het plannen van een werkplek die geschikt is voor nieuw werk en de behoeften van werknemers na de pandemie, was de tweede grote uitdaging het integreren van de chocoladeacademie in een gewoon kantoorgebouw. De eisen voor de kamertemperaturen, de ventilatiecapaciteit en de plaatsing van de apparatuur waren zeer strikt, dus het planteam moest behoorlijk wat ingrepen in het plan doen om aan de behoeften van de klant te voldoen.

Dit ontwerp werd bekroond met Zilver in de A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award in 2022. Zilveren A' Design Award: Toegekend aan top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitstekende expertise en innovatie illustreren. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid, tonen een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid en introduceren positieve gevoelens, verbazing en verwondering.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Evolution Design
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Peter Wuermli, 2022. Image #2: Photographer Peter Wuermli, 2022. Image #3: Photographer Peter Wuermli, 2022. Image #4: Photographer Peter Wuermli, 2022. Image #5: Photographer Peter Wuermli, 2022.
Projectteamleden: Claudia Berkefeld Nydia Godoy Stuart Dickens Marco Noch Patrik Uihlein
Projectnaam: Barry Callebaut
Projectklant: Evolution Design


Barry Callebaut IMG #2
Barry Callebaut IMG #3
Barry Callebaut IMG #4
Barry Callebaut IMG #5
Barry Callebaut IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp