Verlangen naar Huis: Een Open-End Ruimte Ontwerp

Een Uniek Woonconcept Gecreëerd door Yu Lung Lee

Inleiding

Het traditionele concept van ruimtelijke indeling wordt doorbroken in het unieke ontwerp genaamd "Verlangen naar Huis". Ontwerper Yu Lung Lee heeft gekozen voor een open-end ruimte, waarbij de behouden muren, de valdeur, de rondingen en het kleurcontrast elkaar complementeren. Het overvloedige zonlicht dat door de ruime ramen naar binnen stroomt, benadrukt de puurheid van wit, grijs en houttinten. Met dit ontwerp brengt de ontwerper eenvoud terug in deze galerie-achtige woning, waarbij elke hoek en elk uitzicht gewaardeerd en genoten kan worden door de bewoners.

De ruimtelijke indeling van "Verlangen naar Huis" doorbreekt de regels van traditionele woningen door de oorspronkelijke basis te doorbreken. Er is slechts één slaapkamer die verbonden is met de secundaire slaapkamer, waardoor de structuur ruimer wordt. Het privégedeelte maakt gebruik van een valdeur en cementverf in grijstinten, die reflecteren op de televisiewand van de woonkamer. Dit gedeelte is bedoeld voor commercieel gebruik, waardoor het openbare gedeelte diagonaal is ingedeeld en voorzien is van balies en eettafels als werktafels. Op deze manier kan de gebruiker een privéruimte behouden binnen de open-end ruimte.

Het ontwerp van "Verlangen naar Huis" maakt gebruik van verschillende technologieën en materialen, waaronder hardware-elementen, cementverf, houten elementen, verlichting, dimbare rolgordijnen, dubbele lagen gordijnen, melamine overlay multiplex, roest-geïmiteerde bakstenen en zeshoekige bakstenen. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van laminaat hard plastic platen in grijstinten.

De unieke eigenschappen van "Verlangen naar Huis" worden benadrukt door het gebruik van gebogen ontwerpen om balken en ruimteverdeling te verzachten. De gemarmerde grijze cementverf wordt gebruikt op de televisiewand, de valdeuren van de slaapkamer, de opslagruimte en de gastenbadkamer. De cementverf toont verschillende lagen licht en schaduw, afhankelijk van de hoek van het zonlicht. De muur achter de bank is voorzien van een halfhoge houten kast waarin draden en stopcontacten zijn verwerkt voor opslagdoeleinden. Gebogen ontwerpen worden toegepast en uitgebreid naar de televisiewand en de balken.

De openbare ruimte van "Verlangen naar Huis" is ontworpen als een open-end ruimte, waarbij een balie en een diagonale eettafel als werktafel in het midden van de kamer zijn geplaatst. De muren van de ruimte zijn behouden voor de kunstcollectie van de klant. Lineaire verlichtingselementen zijn ingebed om 's avonds een levendige sfeer te creëren. Daarnaast zijn kasten langs de verkeersstroom achter de bank geplaatst om transparantie in de ruimte te ontwikkelen. De kast fungeert als tussenpersoon en opbergruimte voor boeken.

Het project "Verlangen naar Huis" begon in april 2020 en werd in augustus 2020 voltooid in Daxi Township, Taoyuan City. Bij het ontwerp is uitgebreid onderzoek gedaan naar de behoeften van de gebruiker. Zo zijn er houten en hardware-gebaseerde planken in de entree ingebouwd voor het ophangen van jassen, helmen en andere items. Een lage houten kruk is naast de planken geplaatst om het aantrekken van schoenen comfortabeler te maken. Daarnaast is er in de openbare ruimte voorzien in twee werkplekken, waarbij elektrische stopcontacten in de vloer zijn verwerkt voor meer vrijheid en gemak tijdens het werken. Onder de balie is een holle ruimte ontworpen waar de klant de robotstofzuiger kan plaatsen. Deze slimme oplossing stelt de robot in staat om vrij door de openbare ruimte te bewegen en deze schoon te maken.

Een van de uitdagingen bij het ontwerp van "Verlangen naar Huis" was het perfect laten passen van de geliefde 20x20 tegels van de klant. De hoogte van de balie is ontworpen op 80 centimeter, zodat de meeste geïmporteerde tegels perfect passen. Deze slimme oplossing zorgt voor een visueel evenwicht in de openbare ruimte, zonder dat er abrupte en hoge elementen ontstaan.

Al met al is "Verlangen naar Huis" een ontwerp dat draait om puurheid en vrijheid. Het gebruik van cementverf op verschillende manieren binnen de ruimte zorgt voor een spel van licht en schaduw. Gebogen ontwerpen en lineaire verlichting creëren een moderne sfeer. De vloeiende verkeersstroom en het gebruik van materialen in dezelfde kleurtonen zorgen voor een harmonieus geheel.

Afbeeldingcredits: Chuang-Chieh Chiu

Dit ontwerp heeft de Iron A' Design Award gewonnen in de categorie Interior Space, Retail and Exhibition Design in 2022. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het ontwerp van "Verlangen naar Huis" wordt gerespecteerd vanwege de integratie van beste praktijken uit de industrie en competente technische kenmerken. Het draagt bij aan een betere wereld door voldoening en positieve gevoelens te bieden.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Yu-Lung Lee
Afbeeldingscredits: Chuang-Chieh Chiu
Projectteamleden: Yu-Lung Lee, Szu-Hui Wang
Projectnaam: Yearning for Home
Projectklant: Yu-Lung Lee


Yearning for Home IMG #2
Yearning for Home IMG #3
Yearning for Home IMG #4
Yearning for Home IMG #5
Yearning for Home IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp