Lumière: Een Haarsalon Die Licht Op Kunstzinnige Wijze Vangt

Een Uniek Ontwerp van Tetsuya Matsumoto Transformeert een Voormalige Gemakswinkel tot een Innovatieve Haarsalon

Geïnspireerd door het Franse woord voor licht, Lumière, heeft ontwerper Tetsuya Matsumoto een haarsalon gecreëerd die licht op een unieke en artistieke manier vangt. Het ontwerp is een prachtig voorbeeld van hoe een beperkt budget en een creatieve visie kunnen samenkomen om een opvallende en functionele ruimte te creëren.

De naam Lumière, wat licht betekent in het Frans, was de inspiratiebron voor het ontwerp van de haarsalon. Licht speelt een cruciale rol in de esthetiek van haar, of het nu gaat om knippen of kleuren. Het ontwerp van Matsumoto benadrukt het belang van licht door het een essentieel element van de ruimte te maken. De reflectie van het licht is zichtbaar en effectief, zowel voor degenen die zich in het gebouw bevinden als voor degenen die er van buitenaf langslopen, waar een belangrijke stadsweg doorheen loopt.

Lumière is gevestigd in een gerenoveerde ruimte die voorheen dienst deed als een Japanse gemakswinkel. Om de productiekosten te beperken, was de interventie minimaal en werden de extra muren allemaal gebouwd met OSB-platen zonder afwerking. Op de centrale muur, zichtbaar vanaf de buitenkant, werd een kunstinstallatie gecreëerd met 120.000 gouden pinnen die in de OSB-plaat werden geduwd. De lichtreflectie verandert naargelang het tijdstip van de dag en de positie van de kijker.

Gezien het beperkte budget voor het hele project, werden de weinige extra muren gemaakt met OSB-platen zonder afwerking. Ook het plafond werd met hetzelfde materiaal gemaakt. De vloer werd bedekt met vinyltegels met een vergelijkbaar OSB-patroon erop gedrukt. De kunstinstallatie werd gecreëerd met 120.000 gouden pinnen die overlappen om een meer willekeurig effect te creëren. De pinnen werden met de hand geplaatst of met rubberen hamers ingeslagen.

De renovatie van de standaard Japanse gemakswinkel tot een haarsalon was minimaal. De openingen werden behouden zoals ze waren, de ingang geeft nu direct toegang tot een kassa en receptiebalie. Een centrale muur heeft aan elke kant vier haarsetstations. Aan de rechterkant zijn vier shampoostations toegankelijk van beide kanten. Diep in de ruimte zijn twee esthetische kamers, een privékamer en een wasruimte ingericht. Aan de kant van de receptie is er een kinderruimte.

De grootste uitdaging was om het concept van licht te materialiseren met een minimaal budget en het zichtbaar en aantrekkelijk te maken, zowel vanuit de ruimte als van buitenaf. Hoe kan een voormalige gemakswinkel aantrekkelijk zijn voor mensen die er langs een van de hoofdwegen van de stad voorbijgaan. De volgende uitdaging was om de juiste vorm, positie en balans van de gebruikte gouden pinnen te vinden om een kunstinstallatie te creëren die een sterk effect kan hebben en vervolgens de uitvoering ervan ter plaatse tijdens de bouw te realiseren.

Dit ontwerp werd bekroond met de Bronzen A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award in 2022. De Bronzen A' Design Award wordt toegekend aan uitstekende en creatief geniale ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid aantonen. Ze worden gewaardeerd voor het incorporeren van best practices in kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, ze tonen sterke technische en creatieve vaardigheden en dragen bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Tetsuya Matsumoto
Afbeeldingscredits: Tetsuya Matsumoto
Projectteamleden: Tetsuya Matsumoto Motoaki Takeuchi Farid Ziani
Projectnaam: Lumiere
Projectklant: Tetsuya Matsumoto


Lumiere IMG #2
Lumiere IMG #3
Lumiere IMG #4
Lumiere IMG #5
Lumiere IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp