Brahma: Een Stoel voor Meditatie en Innerlijke Rust

Een Unieke Benadering van Zitten in Lotushouding

In de wereld van stress zijn we altijd op zoek naar manieren om onze omgeving op te ruimen, ons lichaam te genezen en onze geest te kalmeren. Dit heeft geleid tot meditatie, waarbij traditioneel meubilair niet geschikt is vanwege de armleuningen, de helling van de rugleuning, de breedte van de zitting en de stapel dekens en kussens op de vloer die gasten afschrikken. Mijn eigen meditatiepraktijk bracht me tot de ideale stoelinstellingen: - Een brede zitting onder de knieën - Een comfortabele rugleuning zonder extra kussens - Een elegante vorm boven de vloer. Zo ontstond het ultieme item voor het moderne interieur: de Brahma stoel.

De Brahma stoel, ontworpen door Ilya Legchatov, is een stoel speciaal ontworpen voor meditatie en liefhebbers van de lotushouding. Het persoonlijke meditatie-ervaring van de ontwerper bracht hem op het idee van een speciale stoel en de parameters ervan. Wat deze stoel uniek maakt, is de ergonomie die het mogelijk maakt om langdurig in de lotushouding te zitten zonder te bewegen. Bovendien geeft deze stoel meditatie als fenomeen voor het eerst een waardige plek in het moderne interieur.

De Brahma stoel is gemaakt van lichtgewicht materialen en is eenvoudig te monteren en draagbaar. Het frame bestaat uit gebogen en verlijmd multiplex, schuimrubber en bekleding. De poten zijn inklapbaar en worden gemonteerd met 4 bouten. Het materiaal van de poten is massief beukenhout. De poten worden bevestigd aan het frame met 4 bouten.

De specifieke ergonomie van deze stoel maakt het mogelijk om langdurig stil te zitten tijdens meditatie. Het belangrijkste kenmerk is de vorm van de rugleuning met een uitstulping onder de onderrug. Jarenlange praktijkervaring heeft de ontwerper overtuigd van het comfort van een bepaalde buiging en helling van de rugleuning, waardoor extra kussens overbodig zijn. Daarnaast heeft hij een brede zitting toegevoegd die het mogelijk maakt om comfortabel in de lotushouding te zitten zonder dat de knieën buiten de zitting uitsteken.

Het project voor de Brahma stoel begon in juli 2017 en heeft sindsdien verschillende prijzen en erkenningen ontvangen. De stoel werd tentoongesteld op SaloneSatellite WorldWide Moscow 2017 en werd winnaar van de National Award "Russian Cabriole" en de winnaar van de wedstrijd op het gebied van industrieel ontwerp "Art-League" in 2018. Daarnaast was de stoel te zien op de Salone del Mobile.Milano.Moscow 2018 en 2019, de Venice Design Biennale DESIGN.VE. in 2018, Salone del Mobile. Milano 2018 in het Lambrate Design District, Moscow Design Week 2018 en MAISON&OBJET PARIS 2019.

De ontwerper heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar meditatie als een oude oosterse methode voor zelfontdekking. Dit onderzoek heeft hem overtuigd van de universele voordelen van meditatie als een natuurlijke manier van zelfontwikkeling. Dit inspireerde hem om een meubelstuk te creëren dat specifiek bedoeld is voor langdurige en comfortabele meditatie. Door een meditatiestoel aan te bieden als een integraal onderdeel van het dagelijkse interieur, wil de ontwerper meditatie verschuiven van een exotische activiteit van marginale sociale groepen naar een dagelijkse praktijk voor fysieke, psychologische en spirituele zelfontwikkeling.

De Brahma stoel is niet alleen functioneel, maar ook een esthetisch hoogstandje. Met zijn unieke ontwerp en focus op comfort en ergonomie, biedt deze stoel een nieuwe benadering van meditatie en innerlijke rust. Het is een waardevolle toevoeging aan elk modern interieur.

De Brahma stoel is bekroond met de Iron A' Design Award in 2022. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. De Brahma stoel wordt gerespecteerd vanwege de integratie van de beste industriële praktijken en competente technische kenmerken. Het draagt bij aan een betere wereld door voldoening en positieve gevoelens te bieden.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Ilya Legchatov
Afbeeldingscredits: Ilya Legchatov
Projectteamleden: Ilya Legchatov
Projectnaam: Brahma
Projectklant: Ilya Legchatov


Brahma IMG #2
Brahma IMG #3
Brahma IMG #4
Brahma IMG #5
Brahma IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp