Villa De Nozomi: Een Creatieve en Artistieke Senior Care Residence

Een Unieke Woonomgeving voor Ouderen

Villa De Nozomi is een senior care residence die wordt geëxploiteerd door een ziekenhuis. Het is ontworpen door Takuji Kamio, een gerenommeerde ontwerper die bekend staat om zijn innovatieve en creatieve benadering van architectuur. Deze residentie is bedoeld om een comfortabele en functionele leefruimte te bieden aan ouderen, maar Kamio wilde ook een extra dimensie toevoegen aan hun woonervaring. Hij gelooft dat kunst een belangrijk aspect is van het ontwerp en dat het de bewoners energie en inspiratie kan geven.

Senior huizen moeten meer creatief en dramatisch zijn, en dat is precies wat Kamio heeft bereikt met Villa De Nozomi. Hij heeft de ruimtes ontworpen als een kunstgalerij, met veel geometrische expressies. In de belangrijkste lounge heeft Kamio zich gericht op het plafond als een belangrijk ontwerpelement. In plaats van een vlak plafond heeft hij verschillende hoogteniveaus gecreëerd met verschillende gekleurde cirkelvormen. Dit zorgt voor een speels lichtspel en geeft de ruimte diepte en expansie. Kamio heeft de bezoekersogen niet alleen naar de vloeren, maar ook naar de plafonds geleid, waardoor de ruimte een buitengewone uitstraling krijgt.

Om de grafische elementen op de muren en vloeren uit te drukken, heeft Kamio gebruik gemaakt van materialen zoals houten panelen en PVC-platen. Deze materialen heeft hij in kleine stukjes gesneden en opnieuw samengevoegd in unieke patronen. Hierdoor krijgen de ruimtes een dynamisch ritme en een verscheidenheid aan visuele indrukken.

Villa De Nozomi heeft een oppervlakte van 1244 vierkante meter en bestaat uit zes verdiepingen met een totale bruto vloeroppervlakte van 3600 vierkante meter. Het project begon in december 2018 en werd in april 2021 voltooid in Tokyo, Japan.

Tijdens het ontwerpproces heeft het team veel 3D-beelden en modellen gebruikt om de visuele effecten van de grafische elementen te begrijpen. Dit was zeer effectief om de relaties en stromen tussen de verschillende ruimtes te begrijpen.

Het ontwerpen van Villa De Nozomi bracht ook de nodige uitdagingen met zich mee. Het gebouw bevindt zich naast een openbaar park in een woonwijk met strikte regels voor vorm en kleur. Omdat het gebouw grote glazen wanden heeft en het interieur gemakkelijk van buitenaf zichtbaar is, moest er zorgvuldig rekening worden gehouden met de kleurcoördinatie, zelfs voor de binnenruimtes, om bij de omgeving en wetten te passen. Het team heeft veel combinaties van kleurtoon, helderheid en verlichtingseffecten onderzocht om tot het beste ontwerp te komen.

Villa De Nozomi is een bekroond ontwerp en heeft de Bronze A' Design Award gewonnen in de categorie Interior Space, Retail and Exhibition Design in 2022. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit en inventiviteit en bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven.

Met Villa De Nozomi heeft Takuji Kamio een unieke en artistieke senior care residence gecreëerd. Door kunst en design te integreren, heeft hij een woonomgeving gecreëerd die niet alleen comfortabel en functioneel is, maar ook inspirerend en energiek voor de bewoners. Villa De Nozomi is een voorbeeld van hoe architectuur en design kunnen bijdragen aan een betere levenskwaliteit voor ouderen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Takuji Kamio
Afbeeldingscredits: Satoru Umetsu, nacasa and partners
Projectteamleden: Takuji Kamio Tomoi Ban Kenji Harasawa
Projectnaam: Villa De Nozomi
Projectklant: Takuji Kamio


Villa De Nozomi IMG #2
Villa De Nozomi IMG #3
Villa De Nozomi IMG #4
Villa De Nozomi IMG #5
Villa De Nozomi IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp