Werkelkueche: Een Gender-Open Activiteitenwerkstation voor Kinderen

Een Unieke Speelruimte die Genderstereotypen Doorbreekt

De wereld van kinderen is kleurrijk, luid en divers. Maar deze kinderwereld is vaak verdeeld in genderstereotiepe rollen: de kleding is ofwel roze of blauw, in de speelgoedafdeling worden mystieke vechtende ninja's "voor jongens" en schattige poppen "voor meisjes" verkocht. Dit suggereert zelfs aan de jongste kinderen welke sociale beelden en verwachtingen er worden gesteld aan meisjes of jongens.

De "Werkelkueche" is een gender-open activiteitenwerkstation voor kinderen. Het combineert de formele en esthetische kenmerken van kinderkeukens en werkbanken en biedt daarmee speelse mogelijkheden die voorbij genderstereotypen gaan. Het gebogen werkblad kan dienen als gootsteen en skihelling. De zijcompartimenten bieden opbergruimte of kunnen knapperige broodjes bakken. De verwisselbare gereedschappen stellen kinderen in staat om hun ideeën te realiseren en de volwassen wereld na te bootsen.

Het werkblad van de "Werkelkueche" is gemaakt van thermisch vervormbaar berkenmultiplex van UPM. Dit materiaal stelde mij in staat om het stijve hout een zachte, diepe groef te geven. Dit materiaal staat optisch en tactiel in contrast met het poedergecoate plaatstaal aan de voor- en achterwanden.

De "Werkelkueche" is een open, intuïtieve speelruimte voor kinderen. Daar kan de wereld van volwassenen op een speelse manier worden nagebootst, conflicten kunnen worden onderhandeld en veiligheid kan worden verkregen: Wie ben ik en hoe voelt het om in een andere rol te stappen? Deze ervaringen zijn een essentieel onderdeel van de zelfidentiteit van het kind.

Het project begon in juni 2020 met uitgebreid onderzoek onder ouders en sociaal werkers. Ik heb de Werkelkueche ontwikkeld als onderdeel van mijn bachelorscriptie aan de Universiteit van de Kunsten in Berlijn. Het project werd voltooid in december 2020.

De Werkelkueche is een gender-open activiteitenwerkstation dat kinderen in staat stelt om zich onder te dompelen in vrije speelwerelden. Het combineert de formele en esthetische kenmerken van kinderkeukens en werkbanken. Daarom biedt de Werkelkueche diverse speelmogelijkheden. Het gebogen multiplex werkblad kan worden gebruikt als gootsteen, werkplaats of skihelling. De zijcompartimenten kunnen dienen als opbergruimte en verstopplek of knapperige broodjes bakken. Met behulp van kleurrijk en verwisselbaar gereedschap kunnen kinderen hun ideeën realiseren en op speelse wijze de wereld van volwassenen imiteren.

Afbeeldingen met dank aan:

Afbeelding #1: Manuel Meinhardt, Werkelkueche, 2020

Afbeelding #2: Manuel Meinhardt, Werkelkueche, 2020

Afbeelding #3: Manuel Meinhardt, Werkelkueche, 2020

Afbeelding #4: Manuel Meinhardt, Werkelkueche, 2020

Afbeelding #5: Manuel Meinhardt, Werkelkueche, 2020

Geregistreerd Ontwerp. Nr. 402020204285-0001. Christine Oehme. 2021

Dit ontwerp heeft de Gouden A' Design Award gewonnen in de categorie Baby, Kinderen en Kinderproducten in 2021. De Gouden A' Design Award wordt toegekend aan prachtige, opmerkelijke en trendsettende creaties die het genie en de wijsheid van de ontwerper weerspiegelen. Het zijn vereerde producten en briljante ideeën die kunst, wetenschap, design en technologie bevorderen, buitengewone excellentie belichamen en een significante impact hebben op de wereld met hun wenselijke kenmerken.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Christine Oehme
Afbeeldingscredits: Image #1: Manuel Meinhardt, Werkelkueche, 2020 Image #2: Manuel Meinhardt, Werkelkueche, 2020 Image #3: Manuel Meinhardt, Werkelkueche, 2020 Image #4: Manuel Meinhardt, Werkelkueche, 2020 Image #5: Manuel Meinhardt, Werkelkueche, 2020
Projectteamleden: Christine Oehme
Projectnaam: Werkelkueche
Projectklant: Christine Oehme


Werkelkueche IMG #2
Werkelkueche IMG #3
Werkelkueche IMG #4
Werkelkueche IMG #5
Werkelkueche IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp