Daxi Daxi: Een Uniek Festival dat Traditionele en Popcultuur Combineert

Een Mediatie van Tradities door BIAS Architects and Associates

Inleiding

Het Daxi Daxi festival, ontworpen door BIAS Architects and Associates, brengt een eigentijdse draai aan traditionele Taiwanese religieuze ceremonies. Door middel van slimme ontwerpinterventies en educatieve activiteiten wordt de charme van volksgebruiken gedeeld met het stedelijke publiek. Dit unieke festival combineert traditionele en popcultuur en brengt zo een frisse wind in de viering van Lord Guan's verjaardag.

Lord Guan's verjaardag is een belangrijk traditioneel evenement dat plaatsvindt in de landelijke buitenwijken van Taipei. De lokale bevolking noemt het "het tweede Chinees Nieuwjaar voor Daxi" en iedereen in de gemeente Daxi steekt veel moeite in de voorbereidingen. BIAS kreeg de taak om het evenement te behouden en te promoten, en sinds 2018 hebben ze een stedelijk festival ontwikkeld om de gemeente te helpen bij de voorbereidingen. Het festival kreeg de naam "Daxi Daxi", wat "Veel geluk Daxi" betekent. In 2020 werd het concept van "Lord Guan Online" geïntroduceerd, een creatieve offline en online benadering die de zegeningen van de god ver verspreidt via nieuwe media. Dit festival versterkte de identiteit van de lokale gemeenschap en trok meer dan 100.000 mensen naar de gemeente. Daarnaast werd er een tentoonstelling georganiseerd die zich richtte op de "achterkant" van het religieuze evenement en een show waarin moderne en traditionele kunstvormen werden gemengd. BIAS hoopt dat de traditionele cultuur op deze manier kan samensmelten met de stedelijke cultuur en zo genoeg momentum kan krijgen om behouden te blijven voor de toekomst.

De belangrijkste eigenschap van Daxi Daxi is de combinatie van verschillende aspecten van traditionele parade regels en voorbereidingen met popcultuur en esthetiek. Hoewel de traditionele aspecten niet werden genegeerd, werden er nieuwe esthetische elementen toegevoegd om het gevoel van trots binnen de lokale gemeenschap te versterken. Het festival biedt een unieke ervaring waarin traditie en moderniteit samenkomen.

Het Daxi Daxi festival wordt jaarlijks gehouden van medio juli tot medio augustus sinds 2018 in Daxi, Taiwan. Het laatste evenement vond plaats in 2020. Het festivalterrein beslaat in totaal 121.000 vierkante meter.

BIAS Architects and Associates heeft intensief onderzoek gedaan naar verschillende aspecten van het festival. Dit omvatte een diepgaand begrip van oude rituelen en de mensen die deze tradities vandaag de dag voortzetten. Daarnaast werd er curatoriëel onderzoek uitgevoerd naar een selectie van kunstenaars en ontwerpers die een dialoog konden aangaan en zo konden bijdragen aan de vernieuwing van tradities. BIAS fungeerde als bemiddelaar en bracht de gemeenschap en de ontwerpers samen om samen te werken aan een succesvol resultaat.

Het belangrijkste creatieve uitdaging van het project lag op het curatoriële vlak. Het selecteren van externe kunstenaars en ontwerpers die konden samenwerken met degenen die de oude tradities in ere houden, was een uitdaging op zich. Daarnaast was het creëren van geschikte gelegenheden voor ontmoetingen tussen deze ogenschijnlijk tegenstrijdige partijen een belangrijk aspect van het project.

Met het Daxi Daxi festival heeft BIAS Architects and Associates een unieke brug geslagen tussen traditie en moderne popcultuur. Door middel van slimme ontwerpinterventies en educatieve activiteiten wordt de rijke traditie van Lord Guan's verjaardag gedeeld met het stedelijke publiek. Het festival heeft niet alleen de lokale gemeenschap versterkt, maar heeft ook een breed publiek aangetrokken dat geïnteresseerd is in de unieke mix van traditie en moderniteit.

Afbeeldingscredits: Afbeelding #1: Fotograaf Yu Dong, 2019 Afbeelding #2: Fotograaf Yu Dong, 2020 Afbeelding #3: Fotograaf Jia-Ying Yang, 2019 Afbeelding #4: Fotograaf Yu Dong, 2018 Afbeelding #5: Fotograaf Jia-Ying Yang, 2018

Het Daxi Daxi festival is bekroond met de Zilveren A' Design Award in 2021. Deze prestigieuze prijs beloont creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitblinken in expertise en innovatie. Het festival wordt geprezen om zijn technische kenmerken en artistieke vaardigheden, en wekt positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: BIAS Architects & Associates
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Yu Dong, 2019 Image #2: Photographer Yu Dong, 2020 Image #3: Photographer Jia-Ying Yang, 2019 Image #4: Photographer Yu Dong, 2018 Image #5: Photographer Jia-Ying Yang, 2018
Projectteamleden: Main Curator: BIAS Architects & Associates
Projectnaam: Daxi Daxi
Projectklant: BIAS Architects & Associates


Daxi Daxi IMG #2
Daxi Daxi IMG #3
Daxi Daxi IMG #4
Daxi Daxi IMG #5
Daxi Daxi IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp