Una Corda Piano: Een Innovatieve Benadering van de Traditionele Piano

Een Open-Design Piano met Unieke Eigenschappen

De Una Corda Piano, ontworpen door Davids Klavins, is een revolutionaire benadering van de traditionele akoestische piano. Met zijn unieke kenmerken en innovatieve ontwerp, heeft deze piano de potentie om de manier waarop we naar pianomuziek luisteren te veranderen.

De inspiratie voor de Una Corda Piano kwam voort uit de vraag van klanten naar een zachter klinkende piano in vergelijking met de traditionele akoestische piano's. Tijdens het onderzoek naar pianoklank, besloot Davids Klavins om de piano te ontdoen van alle overbodige functies, een nieuw, zachter klankbord uit te vinden en een piano te bouwen volgens het principe van "vorm volgt functie" - de Una Corda piano met één snaar per toets.

Wat de Una Corda Piano onderscheidt van traditionele piano's is het open ontwerp, zonder een meubel "kast", waardoor het geluid vrij kan reizen. Het heeft slechts één snaar per toets, een roestvrijstalen frame en een dubbele laag klankbord. Deze kenmerken zetten het apart van elke traditionele akoestische piano.

De Una Corda Piano wordt gerealiseerd met behulp van materialen die het beste passen bij elke specifieke functie. Het roestvrijstalen frame zorgt voor lichtheid in vergelijking met de zware ontwerpen van traditionele piano's, die allemaal zijn uitgerust met gietijzeren frames. De Una Corda Piano wordt volledig met de hand gemaakt, waarbij alleen industrieel vervaardigde onderdelen worden gebruikt voor de werking. Het is een "groen" product zonder het gebruik van chemicaliën.

Met afmetingen van 1330 mm x 670 mm x 1170 mm past de Una Corda Piano perfect in elke ruimte en voegt een vleugje elegantie toe aan het interieur.

De Una Corda Piano kan worden bespeeld op dezelfde manier als traditionele piano's, maar door het open ontwerp kan de speler het mechanische proces van elke ingedrukte toets volgen. Het geluid van de Una Corda Piano verschilt van elke andere bestaande piano door de zachtheid en helderheid van de toon, dankzij het principe van één snaar per toets, het specifieke klankbordontwerp en het specifieke hamervilt. De actie is aangepast om sneller te spelen dan typische rechtopstaande pianoacties toelaten.

Het project voor de Una Corda Piano begon in februari 2014 in Balingen, Duitsland, en werd in principe voltooid in mei 2015 in Duitsland, maar werd pas in december 2020 volledig voltooid in Kuldiga, Letland.

De ontwikkeling van de Una Corda Piano vereiste uitgebreid onderzoek naar materialen en ontwerp, met als doel een piano te ontwerpen die het gevoel van de 21e eeuw weerspiegelt. Door het onderzoeken van bestaande pianodesigns via internet en jarenlange ervaring met traditioneel pianodesign, evenals grondige analyse van alle factoren die relevant zijn voor het pianogeluid, slaagde Davids Klavins erin om een eerste prototype te bouwen, de zwakke punten te evalueren en de nodige verbeteringen aan te brengen. Het eindresultaat is een baanbrekend, strikt functioneel pianodesign dat bedoeld is om een publiek aan te spreken dat openstaat voor innovatie op een gebied dat over het algemeen conservatieve attitudes kent.

Een van de grootste uitdagingen bij het ontwerpen van de Una Corda Piano was het bepalen van het meest geschikte materiaal voor het hoofdframe. Alle traditionele piano's maken gebruik van een gietijzeren frame, maar dit was niet geschikt voor de Una Corda Piano vanwege het gewicht en de kosten. Na grondig onderzoek naar alternatieve materialen zoals staal en aluminium, bleek roestvrij staal het meest geschikt om de snaarspanning van 49 kN op te vangen.

Historisch gezien heeft er nog nooit een open-design akoestische piano bestaan, maar gezien het relatief open-minded publiek van de 21e eeuw lijkt het passend om een innovatief productontwerp aan te bieden dat de grenzen verlegt.

De Una Corda Piano is een ware revolutie in de wereld van pianomuziek. Met zijn open ontwerp, unieke kenmerken en ongeëvenaarde geluidskwaliteit biedt deze piano een nieuwe ervaring voor zowel pianisten als luisteraars. Het is een meesterwerk van vakmanschap en technologie, en een eerbetoon aan de voortdurende evolutie van muzikale instrumenten.

De Una Corda Piano heeft de prestigieuze Silver A' Design Award gewonnen in de categorie Muziekinstrumenten Ontwerp in 2021. Deze prijs erkent de uitmuntendheid, innovatie en technische kenmerken van het ontwerp, en beloont de creativiteit en professionaliteit van Davids Klavins.

Met de Una Corda Piano opent Davids Klavins een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de piano. Het is een eerbetoon aan de traditie van het instrument, terwijl het tegelijkertijd de grenzen verlegt en nieuwe mogelijkheden verkent. De Una Corda Piano is een meesterwerk dat de tand des tijds zal doorstaan en generaties lang zal worden bewonderd.

Beeldcredits: David Klavins

Video Credits: Native Instruments, Berlijn

Auteursrechten behoren toe aan Davids Klavins, 2021


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Klavins Piano
Afbeeldingscredits: David Klavins Video Credits: Native Instruments, Berlin
Projectteamleden: Klavins Piano
Projectnaam: Una Corda
Projectklant: Klavins Piano


Una Corda IMG #2
Una Corda IMG #3
Una Corda IMG #4
Una Corda IMG #5
Una Corda IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp