Hex: Een Revolutie in Digitale Polyfonische Synthesizers

Ontwerper Anze Sekelj Brengt Muziek en Educatie Samen

Anze Sekelj's HEX cor is een baanbrekend instrument dat de grenzen van muziek, spel en educatie doet vervagen. Dit toegankelijke, draagbare en intuïtieve elektronische instrument is ontstaan uit de ervaring van de ontwerper met didactische hulpmiddelen en mediakunstinstallaties.

De HEX cor onderscheidt zich door zijn digitale polyfonie, een capacitief toetsenbord, potentiometers voor signaalmodulatie en een aanpasbare looper. Het ontwerp, dat ook als doe-het-zelfpakket beschikbaar is, is geoptimaliseerd voor gebruik in diverse contexten met een focus op educatieve en performative aspecten. Elk onderdeel van het instrument is volledig vervangbaar, wat het recht op reparatie, gemak van montage en duurzaam gebruik op lange termijn benadrukt. Dit instrument nodigt een breed publiek uit om kennis te maken met elektronische muziek.

De interface van het product is minimalistisch ontworpen met aandacht voor de tactiele ervaring van de gebruiker, wat ook ten goede komt aan visueel en motorisch beperkte individuen. De HEX cor wordt ondersteund door een dunne, met CNC gegraveerde houten basis die aan de onderkant van de printplaat is bevestigd, ter bescherming van de gevoelige elektronische componenten. De gebruikersinterface bestaat uit beknopt geannoteerde interactieve componenten en een capacitief aanraakgevoelig toetsenbord op de printplaat. Dit laatste elimineert de noodzaak van mechanische toetsen, wat de grootte van het product vermindert, de mobiliteit verbetert en de uiteindelijke kosten verlaagt.

De afmetingen van het product zijn 130 mm breed, 130 mm lang en 35 mm hoog, met een gewicht van 170 gram. De verpakkingsafmetingen variëren afhankelijk van of het een doe-het-zelfpakket betreft of een reeds geassembleerd product. De HEX cor is niet alleen een instrument maar ook een experimenteel en educatief platform dat gebruikers uitnodigt om te spelen en te leren.

De ontwikkeling van het project begon in 2020 in Ljubljana, Slovenië en werd begin 2023 afgerond. Sindsdien is het op tal van locaties tentoongesteld en gebruikt als hulpmiddel voor diverse educatieve workshops. De HEX cor is een toonbeeld van hoe design en technologie kunnen samensmelten om innovatieve en toegankelijke muzikale ervaringen te creëren.

Dit ontwerp is bekroond met de Iron A' Design Award in 2024, een erkenning voor goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Deze award wordt gerespecteerd voor het integreren van de beste praktijken in de industrie en bekwame technische kenmerken, die bijdragen aan een betere wereld.

De intellectuele eigendomsrechten van de HEX cor behoren toe aan Anže Sekelj & Staš Vrenko, 2024. Met zijn toegankelijke ontwerp en nadruk op duurzaamheid en educatie, is de HEX cor een inspirerend voorbeeld van hoe design de toekomst van muziek kan vormgeven.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Anze Sekelj
Afbeeldingscredits: Photo: Hex Haus
Projectteamleden: Anze Sekelj
Projectnaam: HEX Cor
Projectklant: Hex Haus


HEX Cor IMG #2
HEX Cor IMG #3
HEX Cor IMG #4
HEX Cor IMG #5
HEX Cor IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp