Agar: Revolutionaire Robot voor Precisielandbouw

Ontworpen voor Uitdagende Terreinen: Agar's Innovatieve Kracht

Agar, een baanbrekende zelfnivellerende robot, belooft de landbouwsector te transformeren. Deze autonome krachtpatser, ontworpen door Vladimir Zagorac, is een toonbeeld van innovatie en technologische vooruitgang.

De landbouwindustrie staat aan de vooravond van een revolutie met de introductie van Agar, een autonome robot die traditionele tractoren overbodig kan maken. Agar is ontwikkeld als een universeel platform dat met gemak over de meest ongelijke terreinen beweegt, zelfs onder zware belasting. Het ontwerp is geïnspireerd op de nieuwste trends, maar altijd met technische beperkingen in het achterhoofd, om de normen van de slimme landbouwsector niet alleen te evenaren, maar zelfs te overtreffen. De esthetiek van de robot benadrukt robuustheid, dynamiek en kracht, kenmerken die op elke werkhoogte van het voertuig zichtbaar zijn.

Agar onderscheidt zich door zijn vermogen om op afstand bestuurd te worden, te navigeren via een vooraf gedefinieerd GPS-pad, en autonoom te opereren met behulp van sensoren voor obstakelontwijking. Onafhankelijke, op batterijen werkende motoren op elk wiel maken het mogelijk om ter plaatse te draaien door de linker- en rechterset wielen in tegengestelde richting te laten bewegen. Alle zichtbare elektromechanische onderdelen zijn beschermd door de robuuste constructies van beweegbare en vaste frames. De veiligheid van de gebruiker wordt ook gewaarborgd door noodstopknoppen op de hoeken van het voertuig en mechanische veiligheidsbumpers.

De productie van Agar maakt gebruik van geavanceerde technologieën zoals laser snijden, persen en lassen van staal, roestvrij staal en aluminium, afgewerkt met poedercoating. Met een lengte die varieert van 179 tot 222 cm, een maximale breedte van 147 cm, en een hoogte tussen 137 en 178 cm, weegt deze krachtige robot 740 kg. Deze specificaties benadrukken de robuustheid en veelzijdigheid van Agar.

De interactie met Agar is doordacht en gebruikersvriendelijk. De motoren in de wielen zijn beschermd binnen een beweegbaar frame. De hoofdbatterij kan worden verwisseld door een magnetisch gezichtsmasker te verwijderen. Extra batterijpakketten, een robotarm of een zonnepaneel kunnen worden geplaatst met behulp van dakprofielen op de hoofdschelp. De wielen kunnen naar binnen worden verplaatst, wat het gebruik tussen gewasrijen met verschillende afstanden mogelijk maakt. De afgeschuinde schelp zorgt voor een goede bodemvrijheid, terwijl de nieuwste RGB LED-signaallampen, gerangschikt in een 360-graden ontwerp, de gebruiker informeren over de werkstatus en het pad verlichten.

Het ontwerpproject van Agar duurde een jaar en werd uitgevoerd in Belgrado, Niš en Boljevac. Het project begon in maart 2023 met een bestaand prototype, ontwikkeld door Coming en de Faculteit Werktuigbouwkunde in Niš. Bijzondere aandacht werd besteed aan de stabiliteit van de robot, aangezien het platform zich aanpast aan terreinen met hellingen tot 30 graden in alle richtingen. Om deze reden werden gewichten toegevoegd aan de uiteindelijke oplossing, met inachtneming van het feit dat het gewicht van de robot niet meer dan 750 kg mocht bedragen.

Agar is een zelfnivellerend universeel robotplatform, primair bedoeld voor precisielandbouw op extreem ongelijke terreinen. De dynamische ontwerpsamenstelling kenmerkt zich door een complexe schikking van gerichte details, gebalanceerde massa's en proporties, met vergelijkbare hoeken in zowel verlaagde als verhoogde posities. Veelzijdigheid, gebruikersveiligheid en moderne esthetiek hebben prioriteit. Agar is het resultaat van een jaar lang ontwikkelingsproces en legt de focus op stabiliteit voor hellingen tot 30 graden.

Agar, het geesteskind van Vladimir Zagorac, is bekroond met de Bronzen A' Design Award in de categorie A' Agricultural Tools, Farming Equipment and Machinery Design Award in 2024. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan uitzonderlijke en creatief vindingrijke ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid aantonen. De prijs wordt gewaardeerd voor het incorporeren van de beste praktijken in kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, en draagt bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Vladimir Zagorac
Afbeeldingscredits: Images: Vladimir Zagorac Video Credits: Coming, Faculty of Mechanical Engineering in Nis
Projectteamleden: Vladimir Zagorac
Projectnaam: Agar
Projectklant: Coming, Faculty of Mechanical Engineering in Niš, FPM Agromehanika


Agar IMG #2
Agar IMG #3
Agar IMG #4
Agar IMG #5
Agar IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp