Modulaire Stedelijke Sanitair Ruimte: Een Innovatieve Benadering van Openbare Infrastructuur

Een Ontwerp van He Qi en Xinbo Wang

Inleiding

In de moderne stedelijke omgeving is het belangrijk om te zorgen voor goed ontworpen en functionele openbare infrastructuur. Een van de belangrijkste aspecten hiervan is het bieden van een humane werkomgeving voor sanitaire werkers. Het modulaire ontwerp van de stedelijke sanitair ruimte, ontworpen door He Qi en Xinbo Wang, is een innovatieve benadering van openbare infrastructuur die gericht is op het verbeteren van de werkomstandigheden van sanitaire werkers en het optimaliseren van de functionaliteit van de ruimte.

De inspiratie voor dit ontwerp komt voort uit de infrastructuurconstructie in openbare ruimtes. De ontwerpers hopen via de modulaire basisruimte sanitaire werkers een meer humane werkomgeving te bieden en daarmee het beeld van functionele ruimtes in de gedachten van mensen te veranderen. Het ontwerp draagt ook bij aan de modernisering, intelligentie en humanisering van het stedelijke faciliteitensysteem door het combineren van kleine openbare toiletten, afvalsorteer- en afvoersystemen.

Unieke eigenschappen van het ontwerp zijn onder andere de modulaire ruimtelijke elementen die flexibiliteit en uitbreidbaarheid bieden. De ruimte kan gebruikt worden als een aparte sanitaire ruimte met verschillende functies of gecombineerd worden tot een multifunctioneel klein openbaar gebied. Het interieurontwerp is volledig gebaseerd op de behoeften van sanitaire werkers en de standaardmaten van sanitaire gereedschappen. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van de verticale ruimte om de benutting van de ruimte te verbeteren.

De realisatietechnologie van het ontwerp omvat het gebruik van staal voor de hoofdstructuur en gefluoreerde verf op aluminium platen om effectief corrosie en krassen te weerstaan. De binnenste laag is gemaakt van verzinkt stalen gaas, brandvertragende zuurstofbarrièrefolie, steenwol isolatieplaten en waterdichte rollen. De bodem is gemaakt van siliciumcarbide vloerlijm om elasticiteit, stabiliteit en weerstand tegen vervorming te garanderen.

Het ontwerp van de stedelijke sanitair ruimte kan worden gebruikt als een afzonderlijke sanitaire ruimte of worden gecombineerd tot een multifunctionele stedelijke openbare infrastructuur. Na prefabricage in de fabriek worden de producten geplaatst in de bijbehorende stedelijke gebieden waar bewoners ermee kunnen interageren. Dit omvat openbare toiletten, kleine opslagruimtes voor gereedschap, lounges voor sanitaire werkers, opslagruimtes voor elektrische veegmachines en opslagruimtes voor handmatige sanitaire vrachtwagens.

Het project begon in april 2020 in Shenzhen, waar enkele van de producten in december 2020 in gebruik werden genomen. Tegen het einde van 2021 zullen meer dan honderd van deze ruimtes in Shenzhen worden gelanceerd. Het ontwerp is gebaseerd op uitgebreid onderzoek naar bestaande stedelijke infrastructuurontwerpen en is ontwikkeld om te passen in de stedelijke omgeving en gemakkelijk te produceren, installeren en transporteren te zijn.

Het ontwerp van de stedelijke sanitair ruimte heeft enkele uitdagingen overwonnen, zoals het samenbrengen van verschillende elementen met verschillende functies in een horizontale structuur. Hiervoor is gebruik gemaakt van BIM-softwaremodellering en 3D-modellen voor de analyse van de structuur, volume, interferentie en botsing. Elk module is geoptimaliseerd in structuur voor gemakkelijk massaproductie en latere assemblage.

De modulaire stedelijke sanitair ruimte biedt flexibiliteit en uitbreidbaarheid, waardoor het zowel als een aparte sanitaire ruimte met verschillende functies kan dienen, als gecombineerd kan worden tot een multifunctioneel klein openbaar gebied. Het ontwerp is gebaseerd op feedback van sanitaire werkers en zorgt ervoor dat de sanitaire gereedschappen netjes kunnen worden geplaatst.

Het ontwerp van He Qi en Xinbo Wang, de modulaire stedelijke sanitair ruimte, is bekroond met de Iron A' Design Award in de categorie Straat- en Stadsmeubilair Ontwerp in 2021. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het ontwerp wordt gerespecteerd vanwege de integratie van industriële beste praktijken en competente technische kenmerken, die bijdragen aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: He Qi & Xinbo Wang
Afbeeldingscredits: He Qi & Xinbo Wang
Projectteamleden: He Qi Xinbo Wang, Xinyao Chen, Xuxiong Deng, Jiangwen He
Projectnaam: Modular
Projectklant: He Qi & Xinbo Wang


Modular IMG #2
Modular IMG #3
Modular IMG #4
Modular IMG #5
Modular IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp