Flexion: Een Innovatieve Benadering van Bankontwerp

Een Sculpturaal Meesterwerk van Bulent Unal en Elif Gunes

Inleiding

Flexion is een uniek bankontwerp dat een nieuwe identiteit toevoegt aan traditionele banken. In het dagelijks leven besteden we vaak weinig aandacht aan banken, die alleen bedoeld zijn om even uit te rusten. Dit ontwerp wil daar verandering in brengen door een innovatieve en sculpturale benadering te bieden die de identiteit van een bruisende stad weerspiegelt.

De Inspiratie

De inspiratie voor Flexion komt voort uit de drukte van het dagelijks leven en de rol die we spelen in de stad, de buurt en op straat. We zijn echter de opwinding van onze rol in de omgeving waarin we leven kwijtgeraakt. Onze omgevingen zijn vaak hetzelfde, traditioneel en weinig vernieuwend. Flexion brengt hier verandering in door de hoofdrolspelers en de reflecties van hun leven op een opwindende manier naar voren te brengen, als een glimp van de toekomst in ons vertrouwde leven.

Unieke Eigenschappen

Wat Flexion onderscheidt van andere banken is de sculpturale en innovatieve benadering. Het ontwerp heeft een spiegelende uitstraling die de identiteit van een stad vol beton en de mensen die erin leven weerspiegelt. Hiermee wordt een nieuwe dimensie toegevoegd aan een bank, die normaal gesproken alleen wordt gezien als een functioneel object.

Realisatietechnologie

Flexion is gemaakt met behulp van een metalen structuur, bedekt met Corian materiaal. Corian is een duurzaam en stijlvol materiaal dat hygiënisch gebruik in leefruimtes mogelijk maakt en karakter geeft aan de omgeving. Het Corian oppervlak van Flexion is geschilderd in een gewenste kleur en heeft een spiegelend effect, waardoor het ontwerp een futuristische uitstraling krijgt.

Specificaties

Flexion kan worden geproduceerd in verschillende materialen, texturen en kleuren. Het ontwerp is 300 cm lang, 90 cm diep en 45 cm hoog, en biedt plaats aan minimaal twee personen (de lengtemaat is ook bedoeld om de sociale afstand tussen mensen te waarborgen).

Interactie

Flexion heeft een vloeiende vorm zonder duidelijke verbindingen tussen de verschillende onderdelen. Het ontwerp creëert het effect dat een oppervlak wordt omgevormd tot een zitelement door middel van strekken en buigen, zonder gebruik te maken van traditionele verbindingsmiddelen. Het biedt plaats aan minimaal twee personen en houdt rekening met de sociale afstand tussen mensen.

Locatie en Tijdsbestek

Het idee voor Flexion ontstond in november 2019 en het project werd voltooid in januari 2020.

Onderzoek

Het ontwerpen van een bank is vaak gericht op functionaliteit, maar Flexion voegt daar een innovatieve en sculpturale benadering aan toe. Het ontwerp geeft een nieuwe dimensie aan de banken die we dagelijks gebruiken en voegt opwinding toe aan de momenten van rust. Met Flexion wordt gestreefd naar een innovatieve benadering van de stad, waarbij de levens van mensen worden weerspiegeld in een sculpturaal zitelement.

Uitdagingen

Een van de uitdagingen bij het ontwerpen van Flexion was het creëren van een sculpturaal zitelement dat de betonnen textuur van de stad weerspiegelt en tegelijkertijd opwinding toevoegt aan de omgeving. Het ontwerp probeert de verschillende levens die we delen in dezelfde ruimte aan te raken en te laten zien dat onze haast eigenlijk een enkele reflectie is. Hiermee wordt de uitdaging aangegaan om het menselijk leven op een unieke manier te benaderen.

Flexion is een meesterwerk dat een nieuwe identiteit toevoegt aan bankontwerpen. Het innovatieve en sculpturale ontwerp, gemaakt met behulp van een metalen structuur en Corian materiaal, weerspiegelt de identiteit van de stad en de mensen die erin leven. Met Flexion wordt een nieuwe dimensie toegevoegd aan banken, waardoor ze meer zijn dan alleen een functioneel object. Het ontwerp biedt plaats aan minimaal twee personen en houdt rekening met de sociale afstand tussen mensen. Flexion is een ware blikvanger die de aandacht trekt en bewondering oproept.

Afbeelding Credits: Bulent Unal

Awards en Erkenning: Flexion heeft de prestigieuze A' Design Award gewonnen in de categorie Straat- en Stadsmeubilair Ontwerp in 2021. Deze zilveren prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit, vakmanschap en innovatie. Flexion wordt geprezen om zijn technische kenmerken en artistieke vaardigheden, en roept positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Elif Günes
Afbeeldingscredits: Bulent Unal
Projectteamleden: Bülent Ünal Elif Güneş
Projectnaam: Flexion
Projectklant: Elif Günes


Flexion IMG #2
Flexion IMG #3
Flexion IMG #4
Flexion IMG #5
Flexion IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp