Amplificatie van Sensatie: Een Unieke Stoel Gemaakt van Gerecycled Plastic

Een Duurzaam Ontwerp van Eun Whan Cho

Inleiding

De "Amplificatie van Sensatie" is een unieke stoel ontworpen door Eun Whan Cho. Deze stoel is niet alleen functioneel, maar dient ook als een openbaar kunstwerk. Het ontwerp is geïnspireerd door de stedelijke milieuproblemen en de behoefte aan rust voor de burgers. Het is speciaal ontworpen voor de promenade rond de Han-rivier in Seoul, een geliefde plek waar de natuur nog steeds voelbaar is te midden van de vervuiling van de stad.

Deze stoel is gemaakt van gerecyclede plastic stukken en is bedoeld om burgers bewust te maken van milieukwesties. Het project is geïnstalleerd op een locatie waar veel afval werd gedumpt en draagt de naam "Amplificatie van Sensatie". Het doel van de ontwerper is om mensen te laten nadenken over het milieu terwijl ze zich richten op de waarneming van de omgeving in de stad.

De stoel is gemaakt van vermalen plastic afval en heeft een unieke vorm die lijkt op een trechter of megafoon. Wanneer je op de stoel zit, worden de geluiden van bomen en rivieren versterkt. Je kunt niet alleen de geluiden van de natuur duidelijk horen, maar ook geluiden van mensen die snel voorbijlopen, even gaan zitten en zuchten, of lachen tijdens een gesprek met vrienden. Het beperkte gezichtsveld onthult de omgeving op een precieze manier. Op deze plek verandert onze blik in een gerichte blik, niet zomaar een vluchtige blik. Je kunt je zintuigen volledig concentreren gedurende een korte tijd en deze zintuigen strekken zich naar buiten uit. Het is een voortdurende vorm van communicatie waarbij onze zintuigen voortdurend worden gestimuleerd door iets anders dan onszelf.

Een ander belangrijk aspect van dit ontwerp is het gebruik van gerecyclede plastic chips. Hoewel plastic ons leven gemakkelijk heeft gemaakt, veroorzaakt het ook veel milieuproblemen. Terwijl we ironisch genoeg koffie drinken uit een plastic beker, discussiëren we vaak over plastic en de vervuiling van de oceanen. Het besef dat we plastic in onze handen hebben vervaagt langzaam. Door op een stoel van gerecycled plastic te zitten en er fysiek contact mee te maken, kunnen we niet alleen onze zintuigen versterken, maar ook even stilstaan bij milieukwesties. Omdat we alleen zintuigen kunnen ervaren die van buitenaf komen.

Het maken van deze stoel bracht de nodige uitdagingen met zich mee. Het verzamelen van materialen en het experimenteren met de juiste vorm waren de meest complexe onderdelen van het proces. Het verzamelen en vermalen van het plastic afval en het vervolgens vormgeven tot een stoel vergde veel onderzoek en experimenteren.

De "Amplificatie van Sensatie" stoel zal worden vervaardigd in opdracht van de Seoul Metropolitan Government en zal tegen 2026 worden geïnstalleerd op de promenade rond de Han-rivier. Dit duurzame ontwerp is een winnaar van de prestigieuze Zilveren A' Design Award in de categorie Straat- en Stadsmeubilair Design.

Met de "Amplificatie van Sensatie" stoel kunnen gebruikers genieten van de rust aan de Han-rivier, terwijl ze zich bewust worden van de omgeving en de waarde van de natuur. Het ontwerp van Eun Whan Cho is een perfecte combinatie van functionaliteit en sociale boodschappen, en laat zien hoe gerecycled materiaal kan worden gebruikt om unieke en betekenisvolle ontwerpen te creëren.

Beeldcredits: Fotograaf mootaa, 2020


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: EUN WHAN CHO
Afbeeldingscredits: Images : Photographer mootaa, 2020
Projectteamleden: taiho shin
Projectnaam: Amplification of Sensation
Projectklant: EUN WHAN CHO


Amplification of Sensation IMG #2
Amplification of Sensation IMG #3
Amplification of Sensation IMG #4
Amplification of Sensation IMG #5
Amplification of Sensation IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp