Fold: Een Multifunctionele Bank die Transformeert in een Tafel

Een innovatief ontwerp van Chris Tsui

Openbare banken zijn vaak functioneel, maar laten esthetiek vaak links liggen. Bovendien zijn ze meestal alleen bedoeld om op te zitten. Maar wat als je een kopje koffie vasthoudt of op zoek bent naar een plek om te zitten met je boek of laptop? Dan heb je geen andere keuze dan naar een café of restaurant te gaan. Het is tijd om buiten de gebaande paden te denken en een meubelstuk te creëren dat esthetisch gezien tegemoetkomt aan het gemak en de flexibiliteit die een openbare bank kan bieden aan mensen.

Fold is het antwoord op deze vraag. Het is een multifunctionele bank die tegelijkertijd een tafel is. Dit innovatieve ontwerp combineert functionaliteit met een eenvoudige en stevige vorm die geschikt is voor openbare ruimtes. De bank bestaat uit niet veel meer dan een stuk gebogen triplex. Door deze eenvoudige manipulatie ontstaat er een extra oppervlak dat als tafel kan worden gebruikt, zonder afbreuk te doen aan de uniforme vorm zonder uitsteeksels of toevoegingen.

De bank is gemaakt van gebogen triplex en brons. Het triplex wordt gestoomd en vervolgens in een op maat gemaakte mal gebogen. Hierdoor krijgt de bank zijn karakteristieke vorm en stevigheid. De afmetingen van de bank zijn 1480(L) x 1010(B) x 730(H)mm.

Met Fold kun je vrij experimenteren met verschillende manieren van gebruik en gebaren. Het ontwerp nodigt uit tot interactie en biedt gebruikers de vrijheid om de bank en tafel op verschillende manieren te gebruiken.

Het ontwerpproces van Fold begon in het begin van 2019 en werd eind 2019 voltooid. Het was een uitdaging om het triplex in de juiste hoek te buigen, zodat het comfortabel is om op te zitten met een tafel. Daarnaast was het plaatsen van de poten een tweede uitdaging om de stevigheid te behouden en tegelijkertijd een goede verhouding met het triplex te behouden.

Fold is een uniek ontwerp dat de functionaliteit van een bank combineert met de veelzijdigheid van een tafel. Het biedt een esthetische en praktische oplossing voor openbare ruimtes. Met zijn eenvoudige vorm en slimme ontwerp is Fold een ware blikvanger.

De afbeeldingen zijn eigendom van ©Lit Ma & Hong Kong Design Centre, ©XU Liang Leon

Fold heeft de Bronze A' Design Award gewonnen in de categorie "Street and City Furniture Design" in 2021. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit en inventiviteit, en die bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven. Fold is erkend voor zijn technische en creatieve vaardigheden en zijn bijdrage aan het maken van de wereld een betere plek.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Chris Tsui
Afbeeldingscredits: Image#1: ©Lit Ma & Hong Kong Design Centre Image#3: ©XU Liang Leon Image#4: ©XU Liang Leon Image#5: ©XU Liang Leon
Projectteamleden: Chris Tsui
Projectnaam: Fold
Projectklant: Chris Tsui


Fold IMG #2
Fold IMG #3
Fold IMG #4
Fold IMG #5
Fold IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp