Wie is dat aan het eten?

Een interactief pop-up prentenboek dat de eetgewoonten van dieren tot leven brengt

Ontwerper: Keitaro Sugihara

Keitaro Sugihara heeft met zijn pop-up prentenboek "Wie is dat aan het eten?" een unieke en interactieve leeservaring gecreëerd. Geïnspireerd door de beweging van een pop-up die opengaat en sluit, bedacht Sugihara het idee om een boek te maken dat de eetgewoonten van dieren laat zien.

Het boek bevat zeven verschillende dieren die genieten van een snack, elk met hun eigen unieke 3D-pop-up die hun eetstijl laat zien. Wat dit boek zo bijzonder maakt, is dat elke pop-up is ontworpen met slechts één uitgesneden pagina. Deze eenvoudige ontwerptechniek, gecombineerd met papiercollage-illustraties, brengt de dieren echt tot leven terwijl ze uit de pagina springen. De tekst bevat eetgeluiden via Japanse klanknabootsingen, waardoor de lezer wordt aangemoedigd om de pagina's open en dicht te doen terwijl de dieren smullen.

Om duurzaamheid te waarborgen, heeft Sugihara elk pop-upontwerp gemaakt met slechts één uitgesneden en gevouwen pagina, gelamineerd tegen een bedrukte achterpagina die het binnenste van elke mond onthult. Als een pagina per ongeluk scheurt, is deze eenvoudig te repareren. Daarnaast heeft de ontwerper elk illustratie met de hand gemaakt door verschillende materialen en papieren te gebruiken om zijn eigen texturen en kleuren te creëren.

Het boek heeft een formaat van 180 mm x 195 mm x 25 mm en is ontworpen voor een jonger publiek. Het is gepubliceerd door TOKYO SHOTEN Ltd. en is beschikbaar sinds mei 2020.

De interactie met het boek is eenvoudig maar boeiend. Bij elke pagina wordt de lezer begroet met een andere snack en de hand van een dier. Om het pop-updier te onthullen, wordt de pagina vanuit het midden uitgevouwen. Deze ontwerpkeuze zorgt voor een vloeiende overgang van vraag naar antwoord en houdt de lezer betrokken bij het verhaal.

Keitaro Sugihara begon in december 2014 aan dit project in Tokyo en voltooide het in december 2019. Het boek is het resultaat van uitgebreid onderzoek naar pop-up boeken en het streven naar eenvoud en duurzaamheid.

Met zijn innovatieve ontwerp heeft "Wie is dat aan het eten?" de Golden A' Design Award gewonnen in de categorie Grafisch Ontwerp, Illustratie en Visuele Communicatie in 2021. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan opmerkelijke creaties die de grenzen verleggen en een significante impact hebben op de wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Keitaro Sugihara
Afbeeldingscredits: Keitaro Sugihara
Projectteamleden: Publisher : TOKYO SHOTEN Ltd.
Projectnaam: Who's That Eating
Projectklant: Keitaro Sugihara


Who's That Eating IMG #2
Who's That Eating IMG #3
Who's That Eating IMG #4
Who's That Eating IMG #5
Who's That Eating IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp