Positieve Projecties: Een Muziekposter die de Geest van de Jaren 80 Vangt

Een Ontwerp van Min Huei Lu

Inleiding

Tijdens de vroege jaren 80 werd de Verenigde Staten getroffen door een recessie, waardoor miljoenen mensen werkloos werden. Gedurende de jaren 80 ondergingen de Verenigde Staten belangrijke sociaal-economische veranderingen als gevolg van technologische vooruitgang en de wereldwijde overgang naar het kapitalisme. In deze periode waren er ook de Koude Oorlog, protesten, de opwarming van de aarde en de aidsepidemie. Kunstenaars in de jaren 80 waren vooral bezig met protestafbeeldingen. De muziek van Bobby McFerrin, "Don't Worry, Be Happy", is een filosofie in vier eenvoudige woorden die veel Amerikanen aan het eind van de jaren 80 inspireerde.

Ontwerper Min Huei Lu heeft met zijn muziekposter een unieke manier gevonden om een stuk muziek uit te drukken door middel van typografie, beeld en compositie. Voor deze poster heeft hij zich laten inspireren door het wereldwijde hitnummer "Don't Worry, Be Happy" van de Amerikaanse muzikant Bobby McFerrin, dat in september 1988 werd uitgebracht.

De poster is gemaakt door typografische en ontwerpelementen op transparant papier af te drukken en deze op een traditionele projector te plaatsen. Vervolgens werden de afbeeldingen gefotografeerd terwijl ze op de muur werden geprojecteerd. Het resultaat is een multidimensionale ontwerpoplossing die de essentie van het nummer vastlegt.

De muziekposter heeft een formaat van 13"x19" en is een visuele weergave van de muziek en de boodschap van "Don't Worry, Be Happy". Het ontwerp is gemaakt met behulp van verschillende technieken en materialen om de gewenste artistieke uitdrukking te bereiken.

De poster is gemaakt als onderdeel van een reeks experimenten op het gebied van beeldbewerking, compositie en typografie. De beelden werden geprojecteerd op verschillende oppervlakken, waardoor een interactieve en meeslepende ervaring ontstond.

Het project begon in juni 2019 en werd in juli 2019 voltooid in San Francisco. De poster werd tentoongesteld aan de Academy of Art University in september 2019.

De ontwerper heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de jaren 80. Televisie, MTV, filmkanalen en media speelden destijds een grote rol in de verspreiding van informatie. Ook de bewustwordingscampagne rond aids in de jaren 80 maakte gebruik van de kleur roze. Deze texturen en ontwerpelementen zijn geïntegreerd in de poster om een verbinding te leggen met die tijd.

Een van de uitdagingen bij het ontwerpen van deze poster was het contrast tussen de sombere en wanhopige staat van de jaren 80 en het optimistische gezegde "Don't Worry, Be Happy". Dit contrast komt ook tot uiting in de muziekposter, die een eerbetoon brengt aan de geschiedenis en de mensheid.

Deze visuele weergave van "Don't Worry, Be Happy" door Min Huei Lu is een unieke en creatieve interpretatie van het nummer en de tijd waarin het werd uitgebracht. Het ontwerp vangt de geest van de jaren 80 en brengt een boodschap van hoop en optimisme over.

Deze muziekposter heeft de Bronze A' Design Award gewonnen in de categorie Grafisch Ontwerp, Illustratie en Visuele Communicatie in 2021. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit en inventiviteit en bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven.

Beeldcredits: Fotograaf / Maker: Min Huei Lu


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Min Huei Lu
Afbeeldingscredits: Image #1,2,3,4,5: Photographer / Creator Min Huei Lu
Projectteamleden: Min Huei Lu
Projectnaam: Positive Projections
Projectklant: Min Huei Lu


Positive Projections IMG #2
Positive Projections IMG #3
Positive Projections IMG #4
Positive Projections IMG #5
Positive Projections IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp