Fck 2020: Een Unieke en Ironische Kalender om het Nieuwe Jaar te Vieren

Een Ontwerp van Lateral Creative Hub

2020 is een pijnlijk jaar geweest voor de hele planeet. Ook de wereld van communicatie en marketing heeft zwaar geleden. Merken hebben het vertrouwen in de toekomst verloren en bevinden zich in een verlamde markt. Welke wens kunnen we hen geven in het zicht van het nieuwe jaar? Om met een glimlach de pagina om te slaan, dankzij de kracht van verbeelding, woorden en een goede dosis ironie. Maand na maand worden twaalf kleine en grote wensen verteld door middel van een kleurrijk en modernistisch grafisch ontwerp en minimalistische illustraties.

Fck 2020 is een speciale kalender voor 2021 die de komst van het nieuwe jaar viert door het vervloekte 2020 belachelijk te maken. De kalender is in december verstuurd naar onze huidige en potentiële klanten. Het is een tafelkalender in de vorm van een leporello. Dankzij een inventieve constructie kan de kalender plat worden gehouden en als een boek worden doorgebladerd, of rechtop op je bureau worden gezet in de vorm van een cirkel of andere vormen. Twaalf maanden vol kleur, dromen en kleine en grote verlangens, verpakt in een designobject in een gelimiteerde oplage.

De kalender is gemaakt van Divina white papier van Gruppo Cordenons, met een gewicht van 240 g/m². Voor het printen is gebruik gemaakt van HP Indigo technologie. De gevouwen afmetingen van de kalender zijn 169x240 mm, en uitgevouwen is hij 1848x240 mm.

Het creatieve proces begon in oktober 2020 in Milaan, Italië. De kalender is eind november 2020 gedrukt en vanaf december 2020 verstuurd naar klanten.

Bij het ontwerpen van Fck 2020 hebben we gezocht naar een opvallende combinatie van grafische, visuele en structurele elementen die een zeer divers publiek zou aanspreken. We hebben gekozen voor hoogwaardig, maar duurzaam papier en een printoplossing om de impact op het milieu te minimaliseren, de kwaliteit hoog te houden en de kosten laag te houden. We hebben gekozen voor een leporello-structuur omdat we wilden dat het een driedimensionaal object zou zijn, dat verschillende vormen kon aannemen. We kregen snel respons van klanten en veel media-aandacht, met artikelen in kranten en designblogs.

We kozen voor digitaal printen om de kosten laag te houden. Om echter dezelfde kwaliteit te bereiken als andere technieken, met solide zwart, gelijkmatige kleurvelden en duurzaamheid, moesten we verschillende papiersoorten uitproberen voordat we degene vonden die aan onze eisen voldeed. Vanwege de grote afmetingen van de uitgevouwen kalender en de vele vouwen moesten we de structuur in drie delen verdelen, die vervolgens stuk voor stuk met de hand werden samengevoegd, waarbij we uiteraard rekening hielden met de richting van de vezels en het papierafval tot een minimum beperkten.

Wat is het doel van het ontwerp? Functioneel, mooi, comfortabel, stimulerend. En soms bevrijdend. Fck 2020 is een zelfpromotiekalender die de komst van 2021 viert door het vervloekte 2020 belachelijk te maken. Twaalf maanden vol kleur, dromen, grote en kleine verlangens, verpakt in een designobject in een gelimiteerde oplage. Na een 2020 vol "minder" is Fck 2020 Calendar een wens voor een 2021 vol "meer", een talisman, een uitnodiging om met een glimlach de pagina om te slaan.

Dit ontwerp heeft de Gouden A' Design Award gewonnen in de categorie Grafisch Ontwerp, Illustratie en Visuele Communicatie in 2021. De Gouden A' Design Award wordt toegekend aan prachtige, opvallende en trendsettende creaties die het genie en de wijsheid van de ontwerper weerspiegelen. Het zijn vereerde producten en briljante ideeën die kunst, wetenschap, ontwerp en technologie bevorderen. Ze belichamen buitengewone excellentie en hebben een significante impact op de wereld dankzij hun wenselijke kenmerken.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: FRANCESCO FALLISI
Afbeeldingscredits: FRANCESCO FALLISI
Projectteamleden: Creative Director: Francesco Fallisi Designer: Francesco Fallisi Designer: Federica Bello Printing Company: tech:art Paper Mill: Gruppo Cordenons Photographer: Studio 3GK
Projectnaam: Fck 2020
Projectklant: FRANCESCO FALLISI


Fck 2020 IMG #2
Fck 2020 IMG #3
Fck 2020 IMG #4
Fck 2020 IMG #5
Fck 2020 IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp