Milano Living Green: Een Groen en Duurzaam Wooncomplex

Een Prestigieus Nul-Afval Wooncomplex in Milaan

Het project ontwikkelt de creatie van een nieuw wooncomplex met een groene, duurzame trend, waar de natuur centraal staat en harmonie tussen mensen en hun leefomgeving wordt bevorderd. Hierbij coëxisteren planten, bomen en mensen, waarbij het leven in de stad wordt gecombineerd met het leven op het platteland en de negatieve impact op het milieu wordt geminimaliseerd. Het project laat zich inspireren door de moderne trend van drijvende tuinen, ruime en lichte ramen en het verstandige gebruik van materialen.

Milano Living Green bevindt zich in een van de meest beroemde en bekende wijken van Milaan, het Lambrate-gebied, dat de afgelopen tijd een van de snelst groeiende vastgoedgebieden van de stad is geworden. Het project heeft als doel een prestigieus en exclusief nul-afval wooncomplex te realiseren, waarbij het voormalige industriële terrein van 4500 vierkante meter wordt herontwikkeld tot twee gebouwen met in totaal 60 appartementen, omringd door balkons, bomen, planten, vijvers, tuinen en open ruimtes voor yoga en sport.

Het project heeft tot doel de vorm van het bestaande gebouw te veranderen door een nieuwe uitlijning van de hoofdgevel te creëren en parallelle assen te ontwikkelen naar het gedeelte van de binnenplaats. Visueel comfort, woongemak en energie-efficiëntie zijn de belangrijkste kenmerken van de wooneenheden, met een visuele reis gekenmerkt door semi-transparantie en sterke perspectivische lijnen.

Het pand bestaat uit 51 appartementen van verschillende afmetingen. De begane grond heeft een entreehal, een buiten- en een binnenlounge, een binnenzwembad voor gemeenschappelijke ruimtes en grote groene ruimtes. De bovenste verdiepingen worden volledig ingenomen door de appartementen en hun respectievelijke balkons en privétuinen met dubbele hoogte. In de kelder bevinden zich de kelders, de afvalruimte, technische ruimtes, parkeerplaatsen en sportfaciliteiten.

De appartementen van Milano Living Green zijn ontworpen volgens de nieuwste en hoogste A-energieklasse normen, met strikte naleving van de nieuwste criteria op het gebied van milieuvriendelijkheid en thermische efficiëntie. Er wordt gebruik gemaakt van geavanceerde verwarmingssystemen en materialen van de hoogste kwaliteit om een nul-afval wooncomplex te realiseren.

Gelegen in het Lambrate-gebied, ook wel het "Milanese Brooklyn" genoemd, bekend om zijn eigentijdse en artistieke sfeer, ondergaat de buurt momenteel een fase van grote vernieuwing en uitbreiding. De bouw staat gepland om te beginnen in oktober 2020.

Het project speelt in op de groeiende avant-garde trend in het Lambrate-gebied, met zijn charmante galerijen, tentoonstellingen en lofts die deze locatie ideaal maken voor conceptuele projecten. De sociale beleving rondom het gebied is ongetwijfeld waardevol. Gebaseerd op het concept van drijvende tuinen heeft de interventie tot doel de bewoners een breed visueel perspectief te bieden door middel van transparante tuinen met dubbele hoogte.

Het gebouw waarop de interventie betrekking heeft, bevindt zich in een woon- en zakelijk gebied, waar geen bijzondere elementen vanuit landschappelijk oogpunt aanwezig zijn en behoort niet tot een plaats die gekenmerkt wordt door een hoog niveau van samenhang. Bovendien is de route niet onderworpen aan milieubeperkingen.

Het projectvoorstel omvat een herontwikkeling van het voormalige gebied, waarbij het volume van de bestaande constructie is hergebruikt om een wooncomplex te creëren volgens het concept van drijvende tuinen. Het gebouw ontwikkelt zich in de hoogte, waarbij het perceel volledig wordt vrijgemaakt van bebouwing en er een nieuwe groene binnenplaats wordt gerealiseerd. Op verschillende niveaus van het complex worden groene ruimtes op grote hoogte gecreëerd, die helpen om het volume van het gebouw te verlichten. Daarnaast kenmerkt het project zich door een nieuwe uitlijning van de hoofdgevel, de creatie van visueel comfort, woongemak en energie-efficiëntie.

Dit ontwerp heeft de Bronze A' Design Award gewonnen in de categorie Architectuur, Gebouw en Structuur Ontwerp in 2021. Deze prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die authenticiteit en vindingrijkheid uitstralen. Ze worden gewaardeerd vanwege hun toepassing van de beste praktijken op het gebied van kunst, wetenschap, design en technologie, en dragen bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Marco Guido Savorelli
Afbeeldingscredits: Marco Guido Savorelli
Projectteamleden: Marco Guido Savorelli (Project Manager) Daniela Bernabei Beatrice Dollorenzo
Projectnaam: Milano Living Green
Projectklant: Marco Guido Savorelli


Milano Living Green IMG #2
Milano Living Green IMG #3
Milano Living Green IMG #4
Milano Living Green IMG #5
Milano Living Green IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp