Patrizia Volpato Srl presenteert de Collection Crypto: Een Innovatieve Modulaire Verlichtingscollectie

Een Uniek Ontwerp Geïnspireerd door de Natuur

De Collection Crypto, ontworpen door Patrizia Volpato Srl, is een verlichtingscollectie die geïnspireerd is door de natuurlijke schoonheid van ijs stalactieten. Het unieke aspect van dit ontwerp is echter dat de glazen elementen leeg zijn, waardoor het handgeblazen glas de echte hoofdrolspeler wordt.

De Collection Crypto is een modulaire verlichtingscollectie die zowel verticaal als horizontaal kan worden uitgebreid, afhankelijk van hoe de individuele glazen elementen worden verdeeld. Wat het ontwerp van de horizontaal uitbreidbare items innovatief maakt, is de luifel. Deze collectie past zich aan elke locatie aan, of het nu gaat om een privéwoning, een hotel of een grote ruimte. Het licht kan afkomstig zijn van spotlights die boven de glazen stukken zijn geplaatst, of het kan zich bevinden in de glazen elementen zelf.

Het bijzondere aan de Crypto-items is het levendige geblazen glas, waardoor het licht op een zachte manier in vele richtingen kan verspreiden. De productie vindt plaats door middel van een volledig ambachtelijk proces, wat resulteert in een uniek eindresultaat bij elk item. Er zijn 7 verschillende mallen met 3 verschillende sneden, wat resulteert in in totaal 21 vormen, waar ook verschillende tinten aan kunnen worden toegevoegd. De tinten zijn opzettelijk intenser in het bovenste deel, dicht bij de lichtbron, en minder levendig naar het onderste deel van elk glazen element toe.

Dankzij hun modulaire karakter kunnen Crypto-installaties sterk variëren in grootte. Ze beginnen bij een diameter van 200 mm en kunnen uitgroeien tot complexe composities die zich horizontaal uitstrekken tot wel 3500 mm en zelfs meer, of verticaal tot wel 9000 mm en nog verder. Het licht kan worden geleverd door G9-lampen of ingebouwde LED's in de glazen elementen, of het kan worden ontworpen als LED-spotlights boven de glazen elementen.

De eindgebruiker heeft de laatste stem in hoe de uiteindelijke installatie eruit zal zien. Het is de klant die waarde toevoegt aan het eindproduct door het aan te passen aan een specifieke locatie en persoonlijke smaak. De schoonheid van dit ontwerp is dat het eindresultaat altijd anders is.

Het ontwerpproject vond plaats in Venetië, op het eiland Murano, bekend om zijn ambachtelijke glasmeesters, en duurde ongeveer 6 maanden om tot het eerste eindresultaat te komen, vanaf het oorspronkelijke concept.

De onderliggende onderzoeksinspanningen voor dit ontwerp waren gericht op design en functionaliteit, met aandacht voor esthetiek en materialen. Het belangrijkste doel was het creëren van een innovatieve glastextuur, die wordt omschreven als levendig: een hybride versie tussen een volledig glad oppervlak en een gehamerd oppervlak. Om dit doel te bereiken, werden empirische experimenten uitgevoerd, waarbij twee belangrijke tools werden gebruikt: glasmallen van verschillende materialen en het beheer van het glasblaasproces. Het resultaat is een glastype dat het licht op een zachte manier breekt, in tegenstelling tot het klassieke gematteerde glas.

De grootste uitdaging tijdens het creatieproces was het vinden van de balans tussen de kalibratie van de mallen en de glasblaasmethode om de exacte gewenste levendige textuur te verkrijgen. Het proces werd geleid door het concept van moleculaire structuren, waarbij individuele elementen samenkomen om één geheel te vormen, en door de knowhow van de ambachtelijke glasmeesters.

De Collection Crypto is een verlichtingscollectie die de schoonheid van de natuur combineert met innovatief design. Met zijn modulaire karakter en levendige glazen elementen biedt het eindeloze mogelijkheden voor unieke en persoonlijke installaties.

De Collection Crypto werd bekroond met de Zilveren A' Design Award in de categorie Verlichtingsproducten en -armaturen in 2021. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit, vakmanschap en innovatie. Het ontwerp wordt geprezen om zijn technische kenmerken en artistieke vaardigheid, en roept positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Patrizia Volpato Srl
Afbeeldingscredits: Patrizia Volpato Srl
Projectteamleden: Patrizia Volpato Srl
Projectnaam: Collection Crypto
Projectklant: Patrizia Volpato Srl


Collection Crypto IMG #2
Collection Crypto IMG #3
Collection Crypto IMG #4
Collection Crypto IMG #5
Collection Crypto IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp