De Fictie van Licht: Een Verhaal Verteld in Schaduwen

Amir Baharikhahi en Maryam Mahmoudi creëren een unieke lichtinstallatie geïnspireerd door oude mythen en de natuur

De Fictie van Licht, een ontwerp van Amir Baharikhahi en Maryam Mahmoudi, is een unieke lichtinstallatie die de gebruiker betrekt bij een creatieve interactie. Geïnspireerd door oude mythen en de natuur, vertelt deze lichtinstallatie een verhaal en creëert een sfeer die de gebruiker uit de dagelijkse drukte haalt.

De inspiratie voor dit ontwerp komt van een legende waarin kraaien hun innerlijke licht aan het menselijk leven geven en zich in de duisternis onderdompelen om leven te vinden. Ze hebben het geheim van licht in hun duisternis. De ontwerpers wilden dit verhaal vertellen in een licht met elementen uit de natuurlijke omgeving.

De lichtinstallatie heeft twee aspecten: een unieke vorm van licht en een verhaal erin. De basis van het ontwerp is een combinatie van de vorm van een boomstam en de verstrengeling van boomtakken, gemaakt van hout. Het licht dat van binnenuit de bollen schijnt en door de structuur van de boomstam straalt, doet denken aan zonlicht dat tussen de bomen door straalt.

De productie van de lichtinstallatie vereiste een zorgvuldige uitvoering van technieken. De basis van het licht is een cilindrische vorm van 1600 mm hoog, gemaakt van houten stukken die aan elkaar zijn bevestigd en vervolgens zijn gesneden en gepolijst. De kraaien zijn gemaakt van een lichte metalen structuur die in een mal is geplaatst, omgeven en gevormd door een combinatie van gerecyclede houtdeeltjes en lijm, en vervolgens gebakken en matzwart gepolijst.

De interactie met de lichtinstallatie gaat verder dan alleen het gebruik ervan. De lichtinstallatie is ontworpen om de gebruiker te betrekken bij het verhaal en de sfeer die het creëert. De positie van de kraaien ten opzichte van elkaar is een factor die de gebruiker betrekt bij het licht. De kraaien zijn volledig vereenvoudigd in vorm en hebben een origami-vorm aangenomen, die samen met hun matte zwarte kleur het licht van de installatie vermindert en bijdraagt aan de charme ervan.

De Fictie van Licht is een nieuw conceptproject dat ongeveer drie maanden geleden in Istanbul is gestart. Het ontwerp is gebaseerd op functionaliteit en emotie om een fascinerende en bruikbare structuur te creëren die de basisvorm van natuurlijk licht en schaduw weerspiegelt. Het gebruik van natuurlijke materialen om de fictie te produceren, is bedoeld om de natuurlijke identiteit bij de gebruikers te vertegenwoordigen.

Deze unieke lichtinstallatie is bekroond met de Iron A' Lighting Products and Fixtures Design Award in 2022. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Ze worden gerespecteerd voor het integreren van de beste industriële praktijken en competente technische kenmerken, en dragen bij aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Amir Baharikhah
Afbeeldingscredits: Amir Baharikhah
Projectteamleden: Amir Baharikhah mahtab Khavareh Maryam mahmoudi kharghani
Projectnaam: Fiction
Projectklant: Amir Baharikhah


Fiction IMG #2
Fiction IMG #3
Fiction IMG #4
Fiction IMG #5
Fiction IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp