Tatamu: Een Opvouwbare Kruk voor Flexibel Wonen

Een Innovatief Ontwerp van Mate Meszaros en Hirotaka Mashiko

Inleiding:

In een wereld waar stedelijke ruimte steeds schaarser wordt, is het belangrijk om meubels te hebben die zich aanpassen aan onze behoeften. Tatamu, een opvouwbare kruk ontworpen door Mate Meszaros en Hirotaka Mashiko, is een innovatieve oplossing voor mensen die in kleine appartementen wonen of regelmatig verhuizen. Met zijn slimme ontwerp en gebruiksvriendelijke functies biedt Tatamu flexibiliteit en comfort zonder concessies te doen aan stijl.

De inspiratie voor Tatamu kwam voort uit de behoefte aan meubels die geschikt zijn voor de groeiende bevolking van steden. Met twee derde van de wereldbevolking die tegen 2050 in steden zal wonen, is het essentieel om meubels te hebben die passen bij onze levensstijl in kleine ruimtes. Bovendien ontdekten de ontwerpers dat het verplaatsen van meubels in en uit kleine stadsappartementen vaak resulteert in het weggooien van oude meubels vanwege de hoge transportkosten. Daarom wilden ze lichtgewicht, opvouwbare en herbruikbare meubels creëren die een plezier zijn om te gebruiken.

Wat Tatamu onderscheidt van andere opvouwbare meubels is de combinatie van robuustheid met een ultradun en lichtgewicht materiaal. Met slechts één draaibeweging kan de kruk worden uitgeklapt. Het ontwerp is bewust eenvoudig gehouden, met slechts twee materialen: hout en stof. De scharnieren, gemaakt van duurzame stof, houden de kruk lichtgewicht, terwijl de houten origami-vormen stabiliteit bieden. Zodra er druk op wordt uitgeoefend, wordt de kruk alleen maar sterker doordat de delen perfect in elkaar vergrendelen in een mechanisch evenwicht.

Alle Tatamu-krukken worden met de hand gemaakt in een traditionele Japanse meubelmakerij. Elk stuk wordt met de grootste zorg en aandacht voor detail vervaardigd door toegewijde ambachtslieden. De multiplex en stoffen onderdelen worden eerst met behulp van CNC gesneden en vervolgens in een hydraulische pers gelamineerd, zodat alle onderdelen perfect gevormd zijn en nauwkeurig in elkaar passen. Dankzij het geometrische ontwerp van de kruk kan de kwaliteitscontrole worden geoptimaliseerd en blijven de productiekosten laag.

Met een gewicht van minder dan zeven kilogram is de kruk gemakkelijk te vervoeren. In opgevouwen vorm heeft hij een dikte van slechts 4 cm, waardoor het mogelijk is om meerdere krukken in extreem smalle ruimtes te stapelen of plat aan een muur te hangen. Wanneer de kruk is uitgeklapt, heeft hij een optimale zithoogte van 43 cm. Hij kan plat verpakt en verzonden worden met afmetingen van 700 mm x 700 mm x 50 mm.

Tatamu biedt niet alleen functionaliteit, maar ook een esthetisch aantrekkelijk ontwerp. De driehoekige vorm van de kruk maakt het mogelijk om zelfs in de smalste appartementen te passen wanneer hij is uitgeklapt. Het minimalistische ontwerp past goed bij elke interieurstijl en voegt een vleugje elegantie toe aan elke ruimte.

Met Tatamu kunnen mensen zonder beperkingen genieten van sociale activiteiten in hun beperkte ruimte. Of het nu gaat om een etentje met vrienden, een spelletjesavond of gewoon een goed gesprek, Tatamu biedt de flexibiliteit om iedereen een zitplaats te geven. Bovendien kan de kruk gemakkelijk worden verplaatst bij het verhuizen, waardoor de kosten, tijd en stress van het verplaatsen worden verminderd. Dit draagt bij aan het verminderen van de hoeveelheid meubels die jaarlijks op stortplaatsen belanden.

Het ontwerpproces van Tatamu begon in juni 2019 met papieren modellen en 3D-modellering, en het laatste prototype werd in januari 2020 voltooid. Het meubel is volledig ontworpen in Tokio, Japan. Het ontwerpteam heeft intensief samengewerkt met de fabrikant om de gewenste resultaten te bereiken en heeft verschillende tests en prototypes gemaakt om de functionaliteit en kwaliteit te optimaliseren.

Met zijn unieke eigenschappen en innovatieve ontwerp heeft Tatamu de Silver A' Design Award gewonnen in de categorie Meubelontwerp. Deze prestigieuze prijs erkent het vakmanschap, de creativiteit en de technische excellentie van het ontwerp. Tatamu is een voorbeeld van een meubelstuk dat zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is, en dat een positieve impact heeft op onze manier van leven.

Tatamu is niet zomaar een kruk, het is een slimme oplossing voor mensen die flexibel willen wonen zonder in te leveren op comfort en stijl. Met zijn opvouwbare ontwerp, lichtgewicht materialen en minimalistische esthetiek is Tatamu de perfecte metgezel voor de moderne stadsbewoner.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Mate Meszaros
Afbeeldingscredits: Mate Meszaros
Projectteamleden: Mate Attila Meszaros, Hirotaka Mashiko
Projectnaam: Tatamu
Projectklant: Mate Meszaros


Tatamu IMG #2
Tatamu IMG #3
Tatamu IMG #4
Tatamu IMG #5
Tatamu IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp