Overlap: Een Unieke Sofa die Functionaliteit en Esthetiek Combineert

Een Ontwerp van Tomoki Doi

Inleiding

Overlap is geen gewone sofa. Het is een innovatief ontwerp dat functionaliteit en esthetiek combineert op een unieke manier. Ontwerper Tomoki Doi heeft met dit project een object gecreëerd dat elementen van een sofa bevat, maar tegelijkertijd nieuwe manieren van zitten en verschillende opstellingen mogelijk maakt. Laten we eens kijken naar de bijzondere kenmerken en het ontwerpproces van deze opvallende sofa.

Ontwerper Tomoki Doi begon niet met het ontwerpen van een traditionele sofa. In plaats daarvan richtte hij zich op het toevoegen van een zitfunctie aan een eenvoudig rechthoekig object. Door de gebruikelijke functies van een sofa, zoals de zitting, rugleuning en armleuningen, los te laten en in plaats daarvan te denken aan de functie vanuit de combinatie van twee componenten, kunnen er nieuwe gebruiken en verschillende combinaties van sofa's worden gecreëerd. Het veranderen van de as van de sofa vanuit zijn normale oriëntatie was ook bedoeld om het perspectief van de persoon die erop zit te veranderen.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Overlap sofa is de vorm. Het bestaat uit twee overlappende blokken die samen een unieke uitstraling creëren. Terwijl de sofa zijn functionaliteit behoudt, heeft hij ook een objectachtige uitstraling die verandert afhankelijk van de kijkhoek. De rugleuning en zitting zijn off-axis en zo geplaatst dat ze een vlak oppervlak vormen, waardoor een verscheidenheid aan gebruiksmogelijkheden en opstellingen ontstaat. Wanneer meerdere eenheden naast elkaar worden geplaatst, versmelten de rugleuning en het zitoppervlak tot één element, waardoor ze één geheel vormen.

De Overlap sofa is ontworpen om te worden geplaatst in het midden van een kamer of in een hoek, zonder ongemak. In openbare ruimtes kunnen ze worden gecombineerd in rechte lijnen, zigzags, vierkanten of kruisvormen. Dit maakt het mogelijk om verschillende configuraties te creëren die passen bij de behoeften van de ruimte en de gebruikers.

Wat betreft de technische specificaties, is de Overlap sofa gemaakt van hout, urethaan en stof. Met afmetingen van W1955 D1063 H780 is het een comfortabele en praktische keuze voor zowel privé- als openbare ruimtes.

Het ontwerpproces van de Overlap sofa bracht enkele uitdagingen met zich mee. Het evenwicht tussen de twee blokken waaruit de sofa bestaat, moest zorgvuldig worden afgewogen. Daarnaast is er veel aandacht besteed aan het gemak van transport en montage. De sofa kan in tweeën worden gesplitst zonder dat dit ten koste gaat van het ontwerp, waardoor hij gemakkelijk te vervoeren en te dragen is.

Overlap is een resultaat van onderzoek naar de manier waarop we ons lichaam aanpassen aan onze omgeving, zoals het zitten op trappen. Het doel van dit project was om een object te creëren dat elementen van een sofa bevat, maar ook nieuwe manieren van zitten mogelijk maakt. Met de Overlap sofa kunnen gebruikers genieten van een unieke zitervaring en tegelijkertijd hun omgeving verrijken met een esthetisch aantrekkelijk meubelstuk.

De Overlap sofa, ontworpen door Tomoki Doi, is een ware blikvanger. Met zijn unieke vormgeving en veelzijdige gebruiksmogelijkheden is het een perfecte keuze voor zowel particuliere als openbare ruimtes. Het is een meubelstuk dat functionaliteit en esthetiek combineert op een innovatieve en verfrissende manier.

Afbeelding: Ryoukan Abe

Dit ontwerp heeft ook erkenning gekregen in de vorm van de Bronze A' Design Award in 2023. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit en inventiviteit. De Overlap sofa is geprezen om zijn technische en creatieve vaardigheden en draagt bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Tomoki Doi
Afbeeldingscredits: photo: Ryoukan Abe
Projectteamleden: Tomoki Doi
Projectnaam: Overlap
Projectklant: Tomoki Doi


Overlap IMG #2
Overlap IMG #3
Overlap IMG #4
Overlap IMG #5
Overlap IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp