Revolutionaire Mixed Reality in het Mukden Paleis

Ontwerper Jiayi Chen verbindt erfgoed met innovatie

In een baanbrekende stap heeft Jiayi Chen de manier waarop bezoekers cultureel erfgoed ervaren, herzien door middel van een Mixed Reality-interface. Deze innovatie, toegepast in het Shenyang Palace Museum, biedt een diepere, interactieve duik in de rijke geschiedenis van het museum.

De uitdaging om digitale interactieve ervaringen te integreren in culturele erfgoedlocaties is door Jiayi Chen op een unieke wijze aangepakt. Het Mukden Palace Experience project maakt gebruik van Mixed Reality om bezoekers op een nieuwe manier tentoonstellingen te laten ervaren zonder afbreuk te doen aan de authenticiteit van de artefacten. Dit initiatief zet een nieuwe standaard voor erfgoedmusea wereldwijd en toont aan hoe technologische innovatie kan bijdragen aan de beleving van cultureel erfgoed.

De realisatie van dit project was technisch gezien een hoogstandje. Met behulp van Figma en Adobe Photoshop voor het ontwerp van de interface en de macOS Xcode beta 6 virtuele machine simulator voor gebruikstesten, is een gebruiksvriendelijke ervaring gecreëerd die voldoet aan de strenge richtlijnen van Apple VisionPro. Dit zorgt ervoor dat bezoekers met behulp van gebaren en oogvolging op een intuïtieve manier door de geschiedenis kunnen navigeren.

De technische specificaties van het ontwerp zijn zorgvuldig gekozen om de interactie zo toegankelijk mogelijk te maken. Met knopafmetingen van 16mm x 16mm en een minimale afstand van 16mm tussen knoppen, is de interface ontworpen met het oog op gebruiksgemak. De SF Pro lettertype van Apple Vision Pro wordt gebruikt om een duidelijke visuele hiërarchie te creëren, waardoor gebruikers snel de belangrijkste elementen kunnen identificeren.

De interactie binnen de Mukden Palace Experience is intuïtief en meeslepend. Gebruikers dragen apparaten zoals de Apple Vision Pro en installeren de bijbehorende applicatie om zich vervolgens onder te dompelen in de tentoonstellingen. Met behulp van oogvolging en gebarenbesturing kunnen bezoekers de exposities verkennen, waarbij ze toegang hebben tot gedetailleerde beschrijvingen, analyses, afbeeldingen, video's en meer.

Het project, dat begon in maart 2023 in Shenyang en afgerond werd in januari 2024 in Plano, Texas, is een toonbeeld van internationale samenwerking en innovatie. De onderliggende onderzoeken, waaronder veldobservaties, enquêtes en interviews, hebben geleid tot een diepgaand begrip van de behoeften van de gebruiker, wat cruciaal was voor het succes van het ontwerp.

De grootste uitdaging was om de werkelijke behoeften van de gebruikers te ontcijferen. Door een combinatie van internetetnografie en diepgaand onderzoek naar gebruikersmotivaties, kwam Chen tot de ontdekking dat bezoekers verlangen naar een immersieve digitale interactieve ervaring die vergelijkbaar is met moderne musea. Deze inzichten hebben geleid tot een ontwerp dat niet alleen de manier waarop we erfgoed ervaren verandert, maar ook een nieuwe richting geeft aan de toekomst van museuminteracties.

De Mukden Palace Experience heeft niet alleen de Silver A' Design Award in de categorie Interface, Interaction en User Experience Design in 2024 gewonnen, maar heeft ook de manier waarop we naar museumervaringen kijken, getransformeerd. Met een sterke nadruk op gebruikerservaring en technologische innovatie, heeft Jiayi Chen een nieuwe standaard gezet voor de integratie van Mixed Reality in culturele instellingen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Jiayi Chen
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Jiayi Chen, Shenyang Palace Museum Interior, 2023. Image #2: Photographer Jiayi Chen, Shenyang Palace Museum Exterior, 2023. Image #3: Photographer Jiayi Chen, Shenyang Palace Museum Exhibit, 2023. Image #4: Photographer Jiayi Chen, Shenyang Palace Museum Visitor Experience, 2023. Image #5: Photographer Jiayi Chen, Shenyang Palace Museum Interactive Display, 2023.
Projectteamleden: Jiayi Chen
Projectnaam: Mukden Palace Experience
Projectklant: Jiayi Chen


Mukden Palace Experience IMG #2
Mukden Palace Experience IMG #3
Mukden Palace Experience IMG #4
Mukden Palace Experience IMG #5
Mukden Palace Experience IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp