Robuddy: Een Revolutionaire Robotgeleidehond

Technologie en Empathie Verenigd voor Toegankelijkheid

In een wereld waar innovatie en menselijkheid samenkomen, introduceert Ufuk Ogul Dulgeroglu Robuddy, een autonome robotgeleidehond die de toegankelijkheid voor mensen met visuele of auditieve beperkingen herdefinieert.

De inspiratie voor Robuddy is ontleend aan de trouwe en behulpzame natuur van echte geleidehonden. Dit project is niet alleen een technologisch hoogstandje maar biedt ook emotionele steun, iets wat onmisbaar is in het leven van mensen met een beperking. Robuddy staat symbool voor een toekomst waarin technologie en zorg naadloos samenvloeien, en belooft een ongekende betrouwbaarheid die niet wordt beïnvloed door afleidingen die echte honden wel kunnen ervaren.

Wat Robuddy onderscheidt, is de combinatie van autonomie en empathie. Het is een project dat niet alleen functionele assistentie biedt, maar ook een emotionele band creëert met de gebruiker. Met geavanceerde navigatie- en communicatiesystemen biedt Robuddy een nieuwe dimensie in de wereld van assistieve apparaten, waarbij inclusiviteit en onafhankelijkheid samenkomen.

De constructie van Robuddy is een staaltje van ingenieurskunst. Het hoofdframe, dat de belangrijkste componenten en batterijen bevat, is vervaardigd uit lichtgewicht titanium. De buitenste schil is geproduceerd met behulp van additieve fabricagemethoden en kunststofvormingsprocessen, waarbij materialen zoals polycarbonaat zorgen voor semi-transparantie op plaatsen waar geïntegreerde schermen, sensoren en camera's zijn aangebracht.

Robuddy wordt bediend via een gebruiksvriendelijke smartphone-app of eenvoudige gebaren. Voor dove gebruikers verschijnt informatie op ingebouwde schermen en de smartphone-app, terwijl blinde gebruikers begeleiding krijgen via Bluetooth-oortjes en bewegingsfeedback van de halsband. Het apparaat imiteert het gedrag van een echte hond, reageert op commando's en biedt gezelschap, waardoor het een intuïtieve en toegankelijke assistent wordt voor mensen met visuele of auditieve beperkingen.

De uitdagingen bij het ontwerpen van Robuddy waren niet gering. Een belangrijk sociaal aspect was het verminderen van het risico op dierenmishandeling tijdens de training van echte geleidehonden. Robuddy ervaart geen pijn of stress, waardoor het minder vatbaar is voor misbruik. Het technische vraagstuk was het integreren van geavanceerde technologie in een compact formaat dat overeenkomt met de afmetingen van een echte hond, wat een zorgvuldige engineering vereiste.

Robuddy is een project dat in 2021 in Ankara van start ging en in december 2023 zijn huidige vorm bereikte. Het is bekroond met de Gouden A' Design Award in de categorie Robotica, Automatisering en Automatiseringsontwerp in 2024, een erkenning voor uitzonderlijke creaties die de kunst, wetenschap, design en technologie vooruit helpen en een significante impact hebben op de wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Ufuk Ogul Dülgeroglu
Afbeeldingscredits: Ufuk Oğul Dülgeroğlu, 2023.
Projectteamleden: Designer : Ufuk Oğul Dülgeroğlu Team Members : Nurullah Taşkıran, Dilan Eryiğit, Hamdi Hekimoğlu, Dilay Buse Kökoğlu, Emre Can Özgür Supervisor : Özgür Ülvan
Projectnaam: Robuddy
Projectklant: Aselsan


Robuddy IMG #2
Robuddy IMG #3
Robuddy IMG #4
Robuddy IMG #5
Robuddy IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp