Buzzy Bot: De Toekomst van Autonome Bezorging

Marko Lukovic's Innovatieve Robotische Bezorgvoertuig

Geïnspireerd door de natuur en traditionele koetsen, heeft ontwerper Marko Lukovic een autonoom bezorgvoertuig ontworpen dat de toekomst van e-commerce zou kunnen veranderen. De Buzzy Bot combineert geavanceerde technologie met een uniek ontwerp om een efficiënte en milieuvriendelijke bezorgoplossing te bieden.

De Buzzy Bot is een middelgroot, autonoom bezorgvoertuig. Het unieke ontwerp van de robot is geïnspireerd door de vormen, lijnen en kleuren van de honingbij. De opslagcompartimenten hebben een hexagonale vorm, geïnspireerd door de natuurlijke geometrie van honingraat. Dit vormt het belangrijkste functionele en esthetische kenmerk van de robot.

De Buzzy Bot onderscheidt zich van andere bezorgrobots door zijn vermogen om een groot aantal klanten in de kortst mogelijke tijd te bedienen met slechts één rit. Het voertuig is uitgerust met 34 afzonderlijke geautomatiseerde opslagcompartimenten met een elektronisch ladesysteem, waardoor verschillende soorten goederen kunnen worden vervoerd. Bovendien heeft het voertuig een adaptieve bodemvrijheid om obstakels op de weg te overwinnen en zonnepanelen op het dak voor extra stroomvoorziening.

Het chassis van de Buzzy Bot is gemaakt van een legering van lichte metalen zoals aluminium en titanium. Roestvrij staal wordt gebruikt voor mechanische kinetische samenstellingen waar hoge sterkte en weerstand tegen schokken en vocht vereist zijn. De externe bekleding en kleinere onderdelen zijn gemaakt van thermo-gevormde en spuitgegoten kunststoffen. De donker getinte deuren van de compartimenten zijn gemaakt van polycarbonaat met geïmplementeerde transparante Oled (Organic Led) displays.

De Buzzy Bot is uitgerust met een GPS autonoom navigatiesysteem, een 360-graden camera zichtveld met automatische herkenning van voetgangers, verkeersborden en verkeerslichten, en radar detectie van andere voertuigen en objecten met automatische rem- en acceleratiefuncties. Het voertuig kan ook op afstand worden bediend door een operator in een controlecentrum in kritieke situaties. De energie wordt opgeslagen in efficiënte elektrische Solid-State batterijen.

De Buzzy Bot is ontworpen en ontwikkeld in Belgrado, Servië, tussen september 2022 en januari 2023. Het project is gebaseerd op statistisch onderzoek in de handel en verkoop, dat heeft aangetoond dat online winkelen, het bestellen van verschillende soorten goederen en hun bezorging jaarlijks met meer dan 10% toeneemt. De Buzzy Bot is een antwoord op de groeiende vraag naar efficiënte en milieuvriendelijke bezorgoplossingen.

De Buzzy Bot heeft de prestigieuze A' Design Award in de categorie Robotics, Automaton and Automation Design in 2023 gewonnen. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Marko Lukovic
Afbeeldingscredits: Marko Lukovic
Projectteamleden: Designer: Marko Lukovic
Projectnaam: Buzzy Bot
Projectklant: Marko Lukovic


Buzzy Bot IMG #2
Buzzy Bot IMG #3
Buzzy Bot IMG #4
Buzzy Bot IMG #5
Buzzy Bot IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp